Реформа шкільного харчування: основні напрями роботи в 2023 року
опубліковано 29 грудня 2023 року о 17:14

Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки своєї роботи у 2023 році в напрямі реформування шкільного харчування.

«Ця глобальна всеукраїнська реформа – про дітей і для дітей, задля їхнього здоров’я сьогодні й задля здоров’я українців у майбутньому. Ми розпочинали її ще до вторгнення, маючи на меті сформувати здорові харчові звички в цілого покоління. Але під час повномасштабної війни вона набула більшого значення, бо стала формою захисту наших дітей, піклування про їхнє сьогодення, затьмарене російською агресією. Ми маємо створити їм найкращі умови, щоб у них були сили навчатися, планувати майбутнє та втілювати задумане», – сказала дружина Президента.

Олена Зеленська розповіла про основні акценти та напрями, у яких рухалася реформа цьогоріч.

1. Внесено зміни до законодавчої бази

Щоб реформа шкільного харчування відбулася, необхідно мати відповідну законодавчу базу. Роботу над її узгодженням із потребами сьогодення було розпочато ще у 2020 році. Але 2023-й став знаковим у цьому плані: було розроблено три новітні технологічні моделі організації харчування в закладах освіти. Йдеться про базову кухню (коли їжу готують безпосередньо у школах та садочках), опорну кухню (коли в закладі готують не лише для своїх учнів, а й для дітей з інших закладів) та фабрику-кухню. Остання є інноваційним рішенням для України, оскільки раніше нічого подібного на українських теренах не було реалізовано.

Ці розробки затвердили на законодавчому рівні – постановою «Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», яку уряд ухвалив 1 червня 2023 року.

Також у цьому документі було зафіксовано можливість використовувати кейтеринг для забезпечення харчуванням дітей у садочках.

2. Ухвалення Стратегії реформи шкільного харчування на 2023–2027 роки та Плану заходів на 2024 рік

27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки.

Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання. Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  • Достатність фінансового ресурсу у замовників для придбання харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто й ефективно.
  • Відновлення та модернізація харчоблоків у закладах освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
  • Забезпечення органів місцевого самоврядування й закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
  • Свідоме обрання українцями здорового харчування.

Стратегічна мета реалізації наведених вище чотирьох пунктів – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування у дітей і дорослих.

Показники досягнення стратегічної мети:

  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років;
  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
  • збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;
  • кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.

3. Україна підтвердила намір вступити до Коаліції шкільного харчування

18–19 жовтня відбувся перший глобальний саміт Коаліції шкільного харчування. Українська делегація презентувала учасникам із понад 90 країн успіхи реформи системи харчування в закладах освіти. Водночас на полях саміту були проведені переговори з представниками міжнародних організацій та урядів інших країн, які впроваджують національні реформи шкільного харчування.

За результатами цієї поїздки команда реформи шкільного харчування, яка працює над упровадженням змін, поставила собі за мету організувати й провести наступний саміт Коаліції в Україні. Маємо що показати міжнародним партнерам і друзям у сфері забезпечення здоровою їжею дітей у школах і садочках: є напрацювання й досвід, які можуть стати в пригоді й іншим країнам.

4. Забезпечення харчуванням учнів початкової школи (1–4 класи) та дітей пільгових категорій

Цей напрям став одним із пріоритетних, оскільки йдеться про турботу про найменших дітей і тих, хто потребує особливої підтримки та захисту. Кількість дітей пільгових категорій, на жаль, збільшується: це і внутрішньо переміщені особи, і діти військових. Тому протягом 2023 року спільнота реформи та громади на місцях докладали чимало зусиль, аби знайти ресурси, щоб такі діти могли харчуватися в закладах освіти безкоштовно. Завдяки підтримці партнерів і донорів вдалося досягти певного успіху.

Так, у лютому 2023 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю щодо реалізації програми шкільного харчування між МОН та Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП ООН) в Україні.

Впродовж 2023–2024 навчального року ВПП ООН фінансуватиме 30 % щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів у школах Київської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Чернівецької, Черкаської, Миколаївської, Одеської та Полтавської областей для понад 60 тис. дітей у 420 школах по всій країні.

5. Реалізація каскадного методу поширення успішного досвіду впровадження реформи

У 2023 році Київська обласна військова адміністрація (КОВА) спільно з командою реформи організувала та провела три партнерські зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» для колег з інших областей. Заходи відвідали очільники та інші представники 22 обласних державних адміністрацій.

Метою циклу зустрічей був активний обмін досвідом та налагодження співпраці між регіонами, залучення підтримки регіональних ініціатив з боку профільних міністерств і державних структур, що має допомогти громадам якомога швидше та ефективніше покращити харчування дітей у закладах освіти. Адже за впровадження та реалізацію реформи на місцях у 2024 році відповідатимуть саме місцева влада та органи місцевого самоврядування.

6. Проведення регіональних форумів

Протягом 2023 року за участю команди проєктного офісу реформи шкільного харчування було організовано та проведено 11 форумів, присвячених реалізації стратегії реформи шкільного харчування в регіонах. Заходи відбулися в Одеській, Полтавській, Тернопільській, Хмельницькій, Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській та Львівській областях.

Під час форумів учасники, серед яких були представники ОВА, органів місцевого самоврядування, територіальних громад та освітяни, мали змогу ознайомитися з практичними аспектами впровадження реформи, оцінити її ефективність на місцях та поділитися першими результатами.

Важливою частиною форумів стало обговорення Стратегії реформи системи шкільного харчування на період 2023–2027 років. Адже саме на її основі громади та області у 2024-му зможуть розробити свої локальні стратегії з упровадження змін у систему харчування в закладах освіти на місцях. Вони мають передбачати оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків у закладах освіти, вибір моделі організації харчування та навчання кухарів тощо.

7. Розвиток кулінарних хабів

В Україні нині діють чотири кулінарні хаби – на Київщині, Полтавщині, Одещині та Тернопільщині. У них пройшли навчання понад 120 тренерів – «агентів змін», які сьогодні передають свої знання кухарям шкільних їдалень і колегам у регіонах.

Розпочато активну роботу зі створення низки кулінарних хабів в інших областях: Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Рівненській, Харківській, Дніпропетровській та Одеській. Найближчим часом кухарі з міст і сіл цих областей матимуть змогу проходити навчання та підвищення кваліфікації у своїх регіонах, як це зараз відбувається на Київщині, де навчання пройшли понад 1 тис. кухарів.

8. Завершення будівництва першої в Україні фабрики-кухні

За ініціативою першої леді Олени Зеленської та за підтримки фонду Говарда Баффета на Київщині побудовано фабрику-кухню, яка дасть змогу годувати близько 10 тис. дітей в області. Аналогічну фабрику-кухню буде побудовано на Харківщині. Там готуватимуть їжу для 13 тис. дітей.

9. Модернізація та відновлення харчоблоків

Для досягнення мети реформи шкільного харчування дуже важливо, щоб їдальні та кухні закладів освіти відповідали сучасним нормам. Тому у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України команда реформи подбала, щоб у тих закладах освіти, які були пошкоджені внаслідок військових дій та відновлюються зараз, було враховано цей момент і харчоблоки відповідали вимогам реформи.

Проте реалізувати це своїми силами зараз для України – надважке завдання. Тому наша країна вдячна партнерам і друзям, які допомагають на цьому шляху.

Так, розпочато спільну роботу з Посольством Швейцарії над ремонтом та відновленням харчоблока в одній зі шкіл Чернігова.

Держпродспоживслужба в межах повноважень здійснювала заходи щодо створення належних умов харчування, перебування, виховання та навчання дітей в навчальних закладах в ході підготовки до нового 2023-2024 навчального року.

У новому навчальному році під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 18869 закладів освіти, які працюють за очною (14429) або змішаною (4440) системами, що складає 74,8 % від загальної кількості. З них 7355 (70 %) закладів дошкільної освіти, 10499 (79,6%) закладів загальної середньої освіти, 782 (73,7%) закладів професійно-технічної освіти та фахової передвищої освіти. В порівнянні з минулим навчальним 2022-2023 роком, кількість закладів, які працюють за очною, або змішаною системами збільшилась на 14,2 %.

В ході підготовки до нового навчального року посадовими особами територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні понад 20 тис. комісійних обстежень закладів освіти, окрім тих, що розташовані в Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

Під час підготовки до нового навчального року спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби розглянуто 11931 примірних сезонних меню, що в 1,6 разів більше, ніж в минулому році. З них 10179 (85 %) погоджено, але частина повернута на доопрацювання, так як не в повному обсязі враховані вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня № 305, а саме, не виконуються норми споживання основних харчових продуктів (овочі, фрукти, молоко і молочні продукти), не забезпечено різноманітність страв, тощо.

З метою підвищення санітарно-освітніх знань серед персоналу навчальних закладів, фахівцями Держпродспоживслужби було проведено понад 25 тис бесід та прочитано лекцій, підготовлено 740 статей в медіа або інтернет - ресурси, а також 69 виступів на радіо та телебаченні.

Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, органами місцевого самоврядування, з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей, проведено 1467 нарад, семінарів та колегій.

Держпродспоживслужба та Мінагрополітики за підтримки європейського проекту ЄС EU4SaferFood розробило спеціальні безкоштовні онлайн курси. Персонал дотичний до дитячих їдалень, керівники шкіл і дитячих садочків, та батьки мали змогу пройти навчання з практичного впровадження норм харчового законодавства у закладах освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux