Реформа шкільного харчування: Київщина продовжує ділитися досвідом
опубліковано 02 листопада 2023 року о 10:43

1 листопада 2023 року у Київській області відбулась третя партнерська зустріч «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» з обміну досвідом впровадження реформи шкільного харчування, в якій взяла участь Перша леді України Олена Зеленська.

До заходу долучились представники Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держпродспоживслужби, Держаудитслужби та Антимонопольного комітету України, Проєктного офісу реформи шкільного харчування та ГО «Асоціація Громадського харчування», а також очільники 12 ОВА, їхні профільні заступники разом із представниками Київської обласної військової адміністрації, та інші партнери реформи.

В рамках зустрічі учасники відвідали низку закладів освіти Київщини та ознайомилися з реформою в дії – успішними прикладами впровадження змін.

Гості побачили, як на практиці застосовуються технологічні моделі організації харчування, як-от базові та опорні кухні, почули відгуки колег щодо оновленого меню та інших інновацій, які використовують у школах і садочках Київщини, щоб забезпечити дітей здоровою та поживною їжею.

«Важливо, що наша робота об’єднує всю країну. Вже були проведені такі зустрічі для Тернопільської, Одеської, Полтавської областей. Київщина сьогодні приймає вже третю таку нараду. Це справжнє лідерство. Але насправді кожен важливий, кожен приніс щось важливе. Так і має бути – якісна реформа твориться не згори, а саме на місцях», – наголосила Олена Зеленська, яка є ініціаторкою реформи шкільного харчування.

Київщина невипадково була обрана місцем для проведення всіх трьох партнерських зустрічей, які відбулися протягом 2023 року та які відвідали представники всіх областей. Тут уже давно триває активне оновлення й модернізація кухонь та їдалень навчальних закладів, саме на Київщині будують фабрику-кухню, яка є інноваційним рішенням для України.

«Держпродспоживслужба була, є і буде надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства, питань безпечності та якості харчових продуктів в закладах загальної середньої освіти, а також участь у розробці нових технологічних карток (рецептур страв), допомога в організації харчування відповідно до системи HACCP – це одні із багатьох кроків роботи служби у впроваджені реформи», - зазначив т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, - «І особливо зараз важливо продовжувати спільну роботу та максимально сприяти громадам втілювати зміни на місцях, а саме модернізацію та технологічне переоснащення харчоблоків, обладнати заклади освіти інженерними мережами господарсько-питного водопостачання, мережами каналізації та водостоку відповідно до санітарних вимог».

Ця подія стала завершальною в циклі заходів, організованих Київською обласною адміністрацією для колег з інших областей задля обміну практичних навичок щодо впровадження реформи шкільного харчування між регіонами.

Активний обмін досвідом та тісна співпраця між регіонами, залучення профільних міністерств й структур допоможе громадам якомога скоріше та ефективніше покращити харчування дітей в закладах освіти. Адже за впровадження та реалізацію реформи на місцях відповідатимуть саме місцева влада та органи місцевого самоврядування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux