Проміжні підсумки роботи проєкту Twinning – розглянуто під час 10 засідання Наглядової ради
опубліковано 13 серпня 2024 року о 14:08

Аналіз роботи та подальші кроки реалізації проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сферах державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва відповідно до норм і стандартів ЄС» обговорив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук з Аташе з питань сільського господарства, Керівником сектору сільського господарства, рибальства, лісництва і безпечності харчових продуктів Представництва ЄС в Україні Крістіаном Беном Хеллом під час 10 засідання Наглядової ради.

До заходу також долучилися заступник Голови Держпродспоживслужби, Головний державний фітосанітарний інспектор України Вадим Чайковський, Голова Державної служби захисту рослин Латвійської Республіки, Керівник проєкту Twinning Крістіне Ломакіна та партнери ЄС з Латвії, Польщі та Нідерландів.

«Співпраця Держпродспоживслужби та партнерів ЄС за допомоги інструменту Twinning сприяє адаптації української системи насінництва та розсадництва відповідно до вимог ЄС. Реалізація проєкту – це багатокомпонентний процес: від розроблення законодавчих актів до модернізації лабораторної мережі. Так, ми створимо чіткий і прозорий механізм виявлення неякісного (контрафактного) насіння і садивного матеріалу», - зазначив Сергій Ткачук.

На засіданні експерти проєкту Twinning та фахівці Держпродспоживслужби спільно підвели підсумки роботи за другий квартал 2024 року, зокрема обговорили розроблені рекомендацій з оптимізації та модернізації роботи фітосанітарних лабораторій, методичні рекомендації щодо обігу та контролю за реалізацією насіння в інтернет мережі. 

Також, за результатами проміжної роботи проєкту Twinning відзначено, що українська нормативно-правова база у сфері майнових та індивідуальних немайнових відносин, що виникають внаслідок отримання, реалізації та захисту прав інтелектуальної власності на сорти рослин майже повністю відповідає законодавству ЄС.

Разом з цим, для повного вдосконалення законодавства України до стандартів ЄС та після проведення ряду консультацій з Керівником проєкту за погодженням  Представництва ЄС було прийнято рішення про продовження реалізації проєкту Twinning до листопада 2024 року. За цей період роботи проєкту планується ряд рекомендаційних напрацювань щодо пропозицій змін законів України у сферах державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, охорони прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва до європейських норм та стандартів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux