Продовольче забезпечення на ринках Уманського району
опубліковано 28 березня 2023 року о 10:25

В системі продовольчого забезпечення населення  в умовах військової агресії Російської федерації відіграють продовольчі ринки, харчові продукти, які реалізуються на ринках, традиційно користуються попитом у населення, відповідають принципу «від лану, ферми до столу» та проходять ветеринарно-санітарну експертизу.

В Уманському районі функціонують 8 ринків, з яких 4 – райСТ та 4 приватні.

За даними Уманської районної державної лабораторії ДПСС України протягом 2022 року під час ветсанекспертизи виявлено 414 випадків невідповідностей, що становлять 0,6 %, з них 340  - 0,7 % м. Умань, 40-0,4 % м. Жашків, 21 – 0,01% м. Христинівка, 13-0,9 % м. Монастирище. Не виявлялися невідповідності на ринку смт Маньківка. По 4,5 % від кількості проведених ветсанекспертиз не відповідали вимогам зразки печінки ялової та меду, 1,8 % - олії, 1,1 % - свинячої печінки, 0,7 % - овочів, 0,4 % - молока та молокопродуктів.

Не допущено до реалізації 7997 кг харчових продуктів. В структурі недопущених харчових продуктів: 5019 кг- овочі, 743 л - олія, 688 кг – свинячої печінки, 160 кг -риби, 130 кг - меду, 30 кг 0 печінки ялової та 10 кг баранини.

Питання продовольчої безпеки, забезпечення санепідблагополуччя у весняно-літній період,  дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, вимог постанови головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 06.06.2020 № 34, організація роботи ринків обговорено на семінар-нараді з директорами ринків, керівниками Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Уманської районної державної лабораторії ДПСС України.

Також розглянуто актуальні питання щодо отримання експлуатаційних дозволів, впровадження системи НАССР, проведення гігієнічного навчання, роботи лабораторій ветсанекспертизи на ринках, відділів ветеринарної лікарні, взаємодії з управлінням.

Керівників  ринків ознайомлено з нормативно-правовими актами в сфері діяльності ринків, надано рекомендації.

На малюнку зображена робоча нарада фахівців Держпродспоживслужби На малюнку зображено як проводиться дослідження На малюнку зображено як проводиться дослідження На малюнку зображено як проводиться дослідження На малюнку зображено як проводиться дослідження На малюнку зображено як проводиться дослідження
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux