Про стан забезпечення населення безпечною та якісною питною водою
опубліковано 16 грудня 2021 року о 16:37

Питання щодо забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

За інформацією територіальних органів Держпродспоживсоужби станом на 16 грудня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63036 об’єктів водопостачання, у тому числі 10302 об’єкти централізованого та 52734 об’єкти нецентралізованого водопостачання, 1977 об’єктів водовідведення.

З початку року перевірено 12036 об’єктів водопостачання, що склало 19% від кількості об’єктів водопостачання, із них обстежено 3874 об’єкти централізованого та 8162 об’єкти нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 6345 об’єктах водопостачання, що складає 52,7 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення - 2417 (62,4 %) та об’єктів нецентралізованого водопостачання - 3928 (48 %).

По країні кількість порушень санітарного законодавства на об’єктах централізованого водопостачання питного водопостачання складає більше 60 %, а в деяких регіонах він сягає майже 100 % (у Запорізькій - 98, 9 % та Миколаївській областях - 97,1 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З початку року досліджено 17083 проби питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 2605 проб (15,2 %). Досліджено за мікробіологічними показниками – 7463 проби, відхилення склало 12,4 % та за санітарно-хімічними показниками - 12102 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 16 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 3701 пробу води питної, відхилення встановлено у 1052 пробах (28,4 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 26,2 % проб, за мікробіологічними показниками – 26,2 %.

Досліджено 600 проб води поверхневих водойм І категорії, відхилення виявлено в 55 пробах (9,2 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 9,6 % проб, за мікробіологічними показниками – 9,4 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 453 засідання комісій ТЕБ та НС, направлено 2088 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 451 штраф на суму 191 582 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано 1 справу.

Основні порушення на об’єктах централізованого водопостачання такі:

виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів, визначених затвердженою робочою програмою (графіком) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, або не здійснюється взагалі;

відсутні проєкти організації зон санітарної охорони джерела централізованого водопостачання;

не дотримується особливий режим в межах першого поясу санітарної охорони джерела;

під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються;

відсутні позитивні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічний документ, за яким здійснюється виробництво води питної, технологічний регламент, сполуки, матеріали, речовини, які використовуються в процесі обробки води;

до територіального органів Держпродспоживслужби області не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, про забруднення джерел питного водопостачання та аварійні ситуації;

порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux