Про спалах захворювання вірян на гостру кишкову інфекцію у Чернівецькій області
опубліковано 08 липня 2017 року о 18:49

 За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області зареєстровано спалах  захворювання на   гостру кишкову інфекцію серед вірян конфесії, які організували відпочинок  на березі річки Дністер біля села Перебиківці - Зелена Липа Хотинського району Чернівецької області,  внаслідок якого постраждало 28 осіб.

          За  результатами перевірки місця відпочинку спеціалістами Держпродспоживслужби Чернівецької області встановлено, що на березі річки Дністер група вірян з 03.07.2017 року самостійно організувала сімейний відпочинок відкритого типу в кількості 45 дорослих та 110 дітей (віком від 2-ох до 15-ти років). Організатори відпочинку попередньо не узгодили своє зібрання з керівництвом місцевої громади, районної державної адміністрації, управління Держпроспоживслужби. Для проживання та проведення різних заходів ними  було  встановлено палатки для сну, навіси для читання лекцій та молитов та місце для приготування і прийому їжі.

 Приготування їжі  відпочиваючими здійснювалося відповідно до графіка різними особами із групи віруючих. Крім того, страви замовляли  також в домогосподарствах села Перебиківці, які  зберігалися без дотримання  температурного режиму, розігрівалися та споживалися. На час обстеження залишки готових страв не збереглися.

          При епідрозслідуванні встановлено, що на місці розташування  табору надвірні туалети розміщувались на відстані 15 метрів на одній ліній з криницею, глибина якої лише 8 метрів. Зі слів відпочиваючих після проливних дощів, які пройшли 05.07.2017 року в криниці різко піднявся рівень води.

        Фахівцями ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» відібрано проби води для бактеріологічного, санітарно-хімічного та вірусологічного досліджень, обстежено 6 осіб, які займались приготуванням їжі, відібрано змиви  з об’єктів навколишнього середовища.

       Після медичного огляду, з попереднім діагнозом «Ротавірусний гастроентерит» до інфекційних відділень госпіталізовано 6 хворих, решта – отримують лікування в амбулаторних умовах.

        За результатами перевірки та з метою недопущення розповсюдження захворювань Голові сільської ради с. Перебиківці фахівцями Держпродспоживслужби винесено припис щодо припинення самостійно організованого відпочинку на березі річки Дністер цієї групи вірян. 

       За інформацією Голови сільської ради, станом на 12:00 08.07.2017 відпочинок віруючих припинено, проведено генеральне прибирання та дезінфекція території.

Проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux