Про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію, який виник після святкування весілля на Рівненщині
опубліковано 23 серпня 2018 року о 12:09

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області 15.08.2018 зареєстровано спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які брали участь у святкуванні весілля в кафетерії ФОП Орловської С.М. у с. Дружба Радивилівського району Рівненської області, внаслідок якого постраждало 16 осіб, з них 4 дітей.

До інфекційного відділення КЗ «Радивилівська районна лікарня» госпіталізовано 15 осіб. За результатами лабораторних досліджень у хворих підтверджено діагноз «Сальмонельоз, викликаний Salmonella enteritidis».

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» провели санітарно-епідеміологічне розслідування та обстеження кафетерію ФОП Орловської С.М., відібрали проби харчових продуктів, питної води, змиви з об’єктів навколишнього середовища для проведення відповідних лабораторних досліджень.

Встановлено порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Потужність оператора ринку не зареєстрована в установленому порядку відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Усі страви готувались господарями весілля самостійно в домашніх умовах, у кафетерії лише орендувалися приміщення для проведення весілля. За попередніми даними встановлено, що ймовірно виникнення захворювань пов’язано із вживанням тортів. При лабораторному дослідженні торта домашнього виготовлення виділена Salmonella enteritidis. Крім того, в 4-х пробах харчових продуктів та 9 змивах об’єктів навколишнього середовища виділено бактерії групи кишкової палички.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області  ФОП Орловській С. М. надано припис щодо усунення встановлених недоліків.

Відповідно до рішення Радивилівської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій діяльність кафетерію тимчасово призупинено (протокол від 16.08.2018 року № 14).

Про виникнення спалаху Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області поінформовано Головне управління Національної поліції в Рівненській області та Рівненську обласну державну адміністрацію.

Проведення протиепідемічних заходів триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux