Про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед дітей на базі відпочинку «Вінниця» у с. Коблево Миколаївської області
опубліковано 10 серпня 2017 року о 09:38

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на базі відпочинку «Вінниця» (с. Коблево, Миколаївської області) зареєстровано групове захворювання серед дітей танцювального колективу «Densfemili» (м. Київ).

З 08.08. по 09.08. 2017 до інфекційного відділення Березанської ЦРЛ із попереднім діагнозом: «Гострий гастроентерит», «Харчова токсикоінфекція» було госпіталізовано 15 підлітків (віком 7, 11-14 років), у тому числі 1 дитина з важким перебігом, 11 дітей із середнім ступенем важкості, 3 дитини з легким ступенем. За результатами активного виявлення серед контактних виявлено ще 3-х хворих дітей, яких направлено до інфекційного відділення Березанської центральної районної лікарні.

При епідрозслідуванні спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області встановлено, що 07.08.2017р. о 9:00 потягом «Київ-Миколаїв»  діти з танцювального колективу «Densfemili» у супроводі тренерів прибули до м. Миколаєва (45 дітей та 4 дорослих). Танцювальний колектив «Densfemili» (м. Київ) прибув у с. Коблево Миколаївської області з метою проведення тренувань на території бази відпочинку «Вінниця». До бази відпочинку прибули 07.08.2017р. об 11:00, у той же день снідали у «бістро» на території бази.  Харчувались 08.08.2017 в  їдальні бази відпочинку «Вінниця» (обід та вечеря). 

З метою оперативного реагування та проведення епідеміологічного розслідування проведені заходи:

-         про реєстрацію спалаху повідомлено заступника Миколаївської обласної державної адміністрації Кіндратіва В.Й., за ініціативою якого відбулася 09.08.2017р. нарада з представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області та головою Березанської державної адміністрації з питань координації служб для оперативного відпрацювання заходів по ліквідації спалаху;

-         відповідно до наказу № 210 від 09.08.2017р. по Головному управлінню Держпродспоживслужби в Миколаївській області організовано проведення санітарно-епідеміологічного розслідування на базі відпочинку «Вінниця» та позаплановий захід державного нагляду суб’єктів господарювання, що надавали послуги по харчуванню відпочиваючим бази відпочинку;

-         організовано відбір проб харчових продуктів на показники безпеки;

-         залучено до проведення епідеміологічного розслідування інфекціоніста Миколаївської обласної дитячої інфекційної лікарні.

За результатами епідеміологічного розслідування встановлено:

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області спільно з обласним інфекціоністом Управління охорони здоров’я та ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено епідеміологічне розслідування спалаху. За результатами медичного огляду контактних осіб виявлено ще 3-х дітей, яких направлено до інфекційного відділення Березанської центральної районної лікарні.

На базі відпочинку «Вінниця» станом на 09.08.2017р. перебуває близько 350 осіб. На сьогодні на базі організований сімейний відпочинок. При обстеженні, крім колективу «Densfemili» (м. Київ), виявлено перебування ще одного танцювального колективу з м. Одеса  (23 особи, з них 20 дітей та 3 дорослих).

База відпочинку «Вінниця» ТОВ «ТПФ «АВС- Цитрус» не отримувала документів, що дають право оздоровлення та відпочинок дітей згідно з чинним законодавством. У зв’язку з відсутністю повідомлення про прийняття організованих груп дітей перевірки спеціалістами Держпродспоживслужби зазначе ного об’єкту до періоду оздоровлення не проводились.

За результатами опитування фактів захворювання серед інших відпочиваючих (крім колективу «Densfemili») станом на 19:00 09.08.2017 не зареєстровано.

Позапланові перевірки кафе «Немо» ТОВ «ТПФ «АВС- Цитрус» та їдальні  ФОП Сташенко, на базі яких харчувалися діти, станом на 18:00 годину 09.08.2017р. триває. За результатами перевірки будуть застосовані заходи згідно чинного законодавства.

Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби в Миколаївській  області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux