Про результати державного нагляду за об’єктами водопостачання та водовідведення Житомирської області
опубліковано 02 червня 2023 року о 12:04

Починаючи з березня 2020 року, на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби України від 16.03.2020 №601-10.1/15 щодо прийнятого Рішення Ради національної безпеки та оборони України від 13.03.2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2», введеного в дію Указом Президента України від 13.03.2020 №87/2020, на виконання п.3 розділу І Протоколу №11 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 07.12.2022 року,  не зважаючи на військову агресію російської федерації проти України, спеціалістами територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області активно продовжується робота щодо обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, об’єктів водовідведення в складі комісій.

Так, на контролі Держпродспоживслужби області знаходиться 246 об’єктів централізованого, 577 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 65 об’єктів водовідведення,  які розміщені на території 4 адміністративних районів. 

За активної співпраці з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо проведення обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, з початку 2023 року спеціалістами територіальних управлінь здійснено комісійні обстеження 250 об’єктів водопостачання населених пунктів області, в тому числі 95 об’єктів централізованого водопостачання та 155 об’єктів нецентралізованого водопостачання.  За результатами обстежень на 141 об’єкті (56,4%) – виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

Зокрема, на об’єктах централізованого водопостачання несвоєчасно проводиться виробничий контроль безпечності та якості питної води, виявлені порушення в організації та облаштуванні зони санітарної охорони 1-го поясу джерел підземного водопостачання, щодо незадовільного санітарно-технічного стану павільйонів артсвердловин та приміщень водопровідних споруд, неефективної роботи станцій знезалізнення води, відсутності знезаражуючих установок та деззасобів, несвоєчасності проведення періодичних профілактичних медоглядів працівниками підприємств водопостачання.

При обстеженні нецентралізованих джерел водопостачання встановлено, що більшість громадських криниць утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, не проводиться механічне очищення та дезінфекція, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорта на джерела нецентралізованого водопостачання.

З метою усунення порушень вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання на адресу суб’єктів господарювання та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування області спеціалістами служби було направлено 119 рекомендаційних листів щодо вжиття необхідних заходів та здійснення лабораторних досліджень якості питної води. Окрім того, при проведених обстеженнях спеціалістами Держпродспоживслужби області здійснювалося розповсюдження пам’яток, проводилися бесіди, надавалися роз’яснення щодо вимог з облаштування і експлуатації колодязів, каптажів тощо.

Основною метою здійснення спеціалістами служби обстежень таких об’єктів є запобігання ускладненням санітарно-епідеміологічної ситуації на території області, покращення якості питної води, а також вирішення питання щодо приведення об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання у належний санітарно-технічний стан.

Окрім того, підприємствами централізованого водопостачання до територіальних управлінь надаються дані щодо результатів виробничого контролю безпечності та якості питної води. За інформацією суб’єктів господарювання, з початку поточного року в рамках виробничого контролю досліджено 8174 зразки питної води з об’єктів централізованого водопостачання та 304 зразки питної води з джерел нецентралізованого водопостачання. Суб’єктами господарювання, які надають послуги   водопостачання населенню, вживались заходи щодо приведення якості питної води вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Окрім того, спеціалістами служби в складі комісій проведено обстеження очисних споруд каналізації області. Так, за поточний період 2023 року обстежено наступні об’єкти водовідведення: КП «Комсервіс» Андрушівської міської ТГ; КБП «Пулинський водоканал» Пулинської селищної ТГ; КП «Добробут» Любарської селищної ТГ. Встановлено порушення щодо регламенту очистки господарсько-побутових стічних вод, відсутність відомчого лабораторного контролю якості зворотніх вод, своєчасності проходження періодичних профілактичних медичних оглядів персоналом.

За результатами проведених обстежень об’єктів водовідведення інформувалися суб’єкти господарювання, місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Питання забезпечення населення області питною водою гарантованої якості залишається на постійному контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

на фото - склянка води
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux