Сьогодні Міжнародний день шкільного харчування, покликане привернути увагу до важливості здорового харчування дітей у школах у всьому світі.
В Україні реформа шкільного харчування розпочалася у 2020 році за ініціативою Першої леді Олени Зеленської. І з перших днів Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування.
За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука: «З кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну»
За цей час досягнено та реалізується наступні цілі реформи:
Загалом в навчальному році 2024-2025 спостерігається наступна тенденція - заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня».
Також набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).
Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблематики, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:
Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу. Завдяки спільним зусиллям вдалося значно покращити якість харчування у багатьох школах, модернізувати інфраструктуру харчоблоків та впровадити сучасні підходи до організації харчування.