Про контроль за станом водопостачання, водовідведення та дотриманням показників безпечності та якості питної води у 2021 році
опубліковано 10 січня 2022 року о 15:14

Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Держпродспоживслужбою протягом 2020 – 2021 років здійснювався посилений державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни.

Держпродспоживслужбою також спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування здійснюються перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

Окрім того, у 2021 на виконання пункту 5 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів», введеного в дію Указом Президента України від 13 серпня 2021 року № 357/2021, територіальними органами Держпродспоживслужби здійснювався державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності вимог санітарного законодавства щодо безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, у закладах освіти та закладах охорони здоров’я. Також пріоритетними були питання щодо організації та проведення лабораторних досліджень питної води, завдяки чому активно проводився обмін інформацією про якість питної води з місцевим органами виконавчої влади та органам місцевого самоврядування. Про результати нагляду інформацію про якість питної води оприлюднено на офіційних сайтах територіальних органів, на офіційних сторінках у соціальних мережах, у місцевих засобах інформації.

За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби станом на 30 грудня 2021 року під наглядом знаходиться 62631 об’єкт водопостачання, у тому числі 10264 об’єкти централізованого та 52367 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 1977 об’єктів водовідведення.

З початку року перевірено 12383 об’єкти водопостачання, що склало 19,7 % від кількості об’єктів водопостачання, із них обстежено 3945 об’єктів централізованого та 8438 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 6619 об’єктах водопостачання, що складає 53,5 % від перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення - 2495 (63,2 %) та об’єктів нецентралізованого водопостачання - 4124 (48,9 %).

Таким чином, на більшості перевірених об’єктах централізованого водопостачання встановлено порушення санітарного законодавства. Найвищі показники встановлених порушень на об’єктах централізованого водопостачання у Запорізькій (98 %) та Миколаївській (97,7 %) областях.

У Дніпропетровській, Київській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Харківській та Хмельницькій областях такий показник складає від 81 до 70 %.

У Волинській, Донецькій, Кіровоградській, Львівській, Сумській, Херсонській, Черкаській та Чернівецькій областях відсоток порушень на об’єктах централізованого водопостачання складає від 70 до 50 %.

Найнижчі показники встановлених порушень на об’єктах централізованого водопостачання у м. Києві (22,7 %), Закарпатській (27,3 %), Івано-Франківській (30,6 %) та Чернігівській (31,2 %) областях.

За результатами перевірок на 336 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 170 (50,6%).

З початку року досліджено 17326 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 2646 проб (15,3 %). Досліджено за мікробіологічними показниками – 7604 проб, відхилення склало 12,3 % та за санітарно-хімічними показниками – 12251 пробу, відхилення від гігієнічних норм склало 16,4 %.

Так, найвищі показники відхилень досліджених проб води з централізованих джерел за мікробіологічними показниками у Миколаївській (46,1 %), у Вінницькій (21,9 %), Одеській (21,7 %) та Харківській (20 %) областях.

Показник відхилень на рівні 1,9 – 4,7 % в Львівській, Київській, Сумській, Чернігівській та Донецькій областях. Відхилення за мікробіологічними показниками не реєструвалися у Волинській та Чернівецькій областях.

За результатами лабораторних досліджень проб питної води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками, встановлено, що найвищі показники відхилень у Миколаївській (84 %), Херсонській (79,6 %), Запорізькій (75%) та Одеській (66,2%) областях. Показники відхилень на рівні 30 – 50 % в Тернопільській, Хмельницькій, Рівненській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Житомирській та Харківській областях.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 3732 проби води питної, відхилення встановлено у 1054 пробах (28,2 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 26,4 % проб, за мікробіологічними показниками – 26 %.

Досліджено 603 проби води поверхневих водойм І категорії, відхилення виявлено в 55 пробах (9,1 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 9,5 % проб, за мікробіологічними показниками – 14,2 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 467 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 2227 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 493 штрафи на суму 203 516 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано одну справу.

Основні порушення на об’єктах централізованого водопостачання такі:

виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів, визначених затвердженою робочою програмою (графіком) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, або не здійснюється взагалі;

відсутні проєкти організації зон санітарної охорони джерела централізованого водопостачання;

не дотримується особливий режим в межах першого поясу санітарної охорони джерела;

під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються;

відсутні позитивні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічний документ, за яким здійснюється виробництво води питної, технологічний регламент, сполуки, матеріали, речовини, які використовуються в процесі обробки води;

до територіального органів Держпродспоживслужби області не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, про забруднення джерел питного водопостачання та аварійні ситуації;

порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом.

Основні порушення на об’єктах нецентралізованого водопостачання такі: відсутні санітарні паспорти на інженерні споруди нецентралізованого питного водопостачання; колодязі громадського користування потребують оновлення та ремонту; не налагоджено відомчий лабораторний контроль питної води; несвоєчасно та не в повному обсязі проводиться дезінфекція та очистка, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux