Про хід оздоровлення та відпочинку дітей у червні 2017 року
опубліковано 05 липня 2017 року о 11:08

З початку оздоровчої кампанії в Україні було відкрито майже 9,4 тис. (9376) закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі 419 (2016 - 491) закладів оздоровлення (заміських – 340, санаторного типу – 73, дитячих центрів - 6) та функціонує майже 9 тис. (2016 – 9,0 тис.) закладів відпочинку (8,3 тис – з денним перебуванням, 38 - наметове містечко, 598 - табори праці та відпочинку).

Готовність закладів оздоровлення до роботи в червні 2017 року в середньому по Україні склала 95,7 % (2016 - 99%), закладів відпочинку – 98,7% (2016 - 97%).

Впродовж червня не відкрилось через заборону територіальних органів Держпродспоживслужби 12 (2016 – 12) закладів оздоровлення/відпочинку (Житомирська область – 6, Вінницька – 3, Херсонська - 2, Дніпропетровська – 1).

Без погодження із Держпродспоживслужбою було відкрито 3 (2016 – 51) заклади оздоровлення/відпочинку у Запорізькій, Київській та Черкаській областях, у зв’язку з чим територіальними органами Держпродспоживслужби було вжито відповідних заходів реагування.

Від початку оздоровчої компанії оздоровилось та відпочило близько 700 тис. дітей (2016 - 903 тис.), у тому числі у закладах оздоровлення – 62 тис. дітей, у закладах відпочинку – 625 тис. дітей.

З початку оздоровчої компанії посадовими особами територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 9,4 (100 %) тис. обстежень дотримання вимог санітарного законодавства (2016 - 8,9 тис.) у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

За результатами обстежень порушення вимог санітарного законодавства встановлено у 1668 (17,6%) закладах (2016 - 7,7%).

Основними порушеннями, встановленими під час обстежень закладів, були:

невідповідність питної води вимогам санітарних правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками;

невідповідність вимогам показників безпеки харчування;

відсутність лабораторного контролю об’єктів зовнішнього середовища;

не укомплектованість штатами;

відсутність погоджених примірного меню та постачальників продуктів харчування;

порушення дезінфекційного режиму;

несправність холодильного та технологічного обладнання харчоблоків;

несвоєчасне проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників.

Під час перевірок було встановлено недостатній контроль за організацією харчування дітей, у тому числі: не дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, приймання продуктів харчування без маркування та супровідних документів, надходження до закладів харчових продуктів та продовольчої сировини на межі терміну придатності, невідповідної якості, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів, відсутність добових проб або умов їх зберігання, недостатня кількість посуду, мийних та дезінфекційних засобів тощо.

Стан матеріально-технічної бази закладів оздоровлення та відпочинку потребує удосконалення та модернізації.

Не мають централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 170 (40%) закладів оздоровлення та 4,0 тис. (46%) закладів відпочинку; працюють на привозній воді – 13 (2,6%) закладів оздоровлення (Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Харківська області) та 282 (3,14%) закладів відпочинку.

Для організації надання медичної допомоги дітям в закладах оздоровлення наказами управлінь охорони здоров´я при облдержадміністраціях відповідних адміністративних територій було затверджено перелік лікувально-профілактичних закладів, закріплених за заміськими закладами оздоровлення та відпочинку. Забезпечення медперсоналом оздоровчих закладів проводився згідно з Типовими штатними нормативами дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Також було укладено угоди з територіальними центральними районними лікарнями щодо медичного обслуговування закладів відпочинку з денним перебуванням. За даними територіальних органів Держпродспоживслужби всі стаціонарні заклади оздоровлення укомплектовані медичними працівниками. Недостатнє укомплектування закладів медичним персоналом було встановлено у 83 (1 %) закладах відпочинку (Кіровоградська, Луганська та Хмельницька області).

Організація харчування більшості закладів оздоровлення та відпочинку (96,3 %) проводилась на базі власних харчоблоків, решта закладів організували харчування або на базі орендованих харчоблоків (240 – 2,5%), або за рахунок привозного харчування (112 – 1,2%). Не відповідали вимогам санітарного законодавства 3080 харчоблоків (33 %), що більше, ніж в 2016 році (26 %). Мали недостатню площу та набір приміщень 371 заклад, на 4 харчоблоках була відсутня проточна холодна вода, на 415 харчоблоках відсутня гаряча проточна вода, каналізовані на вигріб – 3297 (35%) харчоблоків, не вистачало технологічного обладнання на 158 харчоблоках, холодильного – на 35 харчоблоках.

Виконання норм харчування в середньому складало: у закладах оздоровлення – 98%, у закладах відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів - 88%.

З початку оздоровчого сезону спалахів на гострі кишкові інфекційні захворювання в закладах оздоровлення та відпочинку не зареєстровано.

За даними лабораторних досліджень, відхилення по калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 4,5% проб, бактеріологічне забруднення готових страв встановлено у 2,2% проб, питома вага позитивних змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів оздоровлення становила 4,1%.

З метою оцінки якості питної води проведено 16,1 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками склав 6,2 %, за санітарно-хімічними показниками – 15,1%. Також досліджено 546 проб води відкритих водойм за бактеріологічними показниками, з них показник відхилень склав 5,1% .

Посадовими особами Держпродспоживслужби з метою приведення закладів оздоровлення та відпочинку до вимог законодавства керівникам закладів надано 637 приписів та 27 розпоряджень.

З метою підвищення санітарно-освітніх знань було проведено 738 лекцій, 10331 бесіду, підготовлено 364 статті до преси, 43 виступи на радіо та 54 на телебаченні. Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, у справах сім'ї і молоді з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 851 нараду, 472 семінари та 181 колегію, за результатами яких підготовлено 783 накази та 262 розпорядження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux