днією з головних умов правильної організації харчування дітей в закладах освіти є дотримання режиму харчування відповідно до фізіологічних потреб дитини. Режим харчування залежить від режиму роботи закладу.
У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1 – 11 класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування (сніданок – до 12 години 00 хвилин або обід з 12 години 00 хвилин) відповідно до норм харчування. Тривалість перерви між навчальними заняттями для організації прийому їжі для здобувачів освіти 1 – 4 класів повинна становити не менше ніж 30 хвилин, для здобувачів освіти 5 – 11 (12) класів – не менше ніж 20 хвилин.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області з метою оцінки дотримання умов організації харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва у вересні 2025 року проведено аналіз режимів роботи закладів освіти та режимів харчування у відповідності до вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». За результатами аналізу виявлено порушення організації режимів харчування в 11 закладах загальної середньої освіти, що становить 25% від загальної кількості перевірених. А саме, не дотримується тривалість перерви між навчальними заняттями для організації прийому їжі для здобувачів освіти, що унеможливлює задоволення фізіологічних потреб дітей при прийомі їжі. Це потенційно може призводити до збільшення залишку страв в тарілках. Або взагалі неможливості частині дітей поїсти протягом перерви.
З метою усунення виявлених порушень керівникам закладів загальної середньої освіти міста Миколаєва надані пропозиції привести режими харчування відповідно до вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305.