Правила реалізації живої риби
опубліковано 17 травня 2022 року о 12:25

Спеціалістами Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з працівниками Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області, представниками Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, на виконання розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора у Вінницькій області від 06 квітня 2022 року №37/01 "Про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю за реалізацією живої риби", 14 травня 2022 року проведено перевірку агропродовольчих ринків м. Вінниця щодо здійснення реалізації живої риби та рибопродуктів в період нересту з квітня по червень 2022 року.

В ході проведення заходу встановлено невідповідності у 2 фізичних осіб-підприємців, а саме - реалізація живої риби без дозвільних документів, внаслідок чого їх притягнуто до адміністративної відповідальності.

Окрім того, під час рейду не допущено до реалізації рибну, м'ясну консервацію та мариновані гриби домашнього виробництва без відповідних супровідних документів, що засвідчували б їх якість та безпеку.

Спеціалісти Держпродспоживслужби наголошують, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку та видаються експертні висновки.

На кожну партію риби свіжої та інших гідробіонтів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво.

Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати.

Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux