Підсумки роботи Запорізької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби за І півріччя 2024 року
опубліковано 19 липня 2024 року о 10:11

Незважаючи на об’єктивні фактори, які склалися після 24 лютого 2022 року, спеціалісти Запорізької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби (далі Лабораторія) і надалі продовжують виконувати свої професійні обов’язки по проведенню лабораторних досліджень (випробувань) щодо лабораторної діагностики хвороб тварин, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, оцінці ветеринарно-санітарного стану продуктів тваринного походження та інших об’єктів санітарних заходів.

За перше півріччя 2024 року Лабораторією проведено 21856 лабораторних випробувань харчової продукції, отримано 113 позитивних результатів: перевищення за мікробіологічними показниками – 63 випадки, відхилення за органолептичними та фізико-хімічними показниками – 50 випадків.

Досліджено 13667 зразків патологічного (біологічного) матеріалів та кормів, отримано 318 позитивних результатів: виявлено антиген збудника сказу – 49 випадків, наявність збудників стафілококозу, аеромонозу, пастерельозу, стрептококозу – 13 випадків, наявність антитіл до збудника лейкозу – 3 випадки, виявлення збудників інвазійних та грибкових захворювань – 253 випадки.

За результатами лабораторних випробувань видано 1467 експертних висновків та 586 звітів про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалів.

В роботу Лабораторії впроваджено програму «Молочний модуль» як приклад співпраці операторів ринку з лабораторіями та Держпродспоживслужбою з метою виконання вимог нового гігієнічного законодавства через генерацію та подальший аналіз результатів лабораторних досліджень. До участі в програмі залучено 5 операторів ринку.

Всі державні моніторингові програми (державний моніторинг кормів, кормових добавок та преміксів, державний моніторинг рибних продуктів, державний моніторинг харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу, державний моніторинг залишкових кількостей ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження) виконані в повному обсязі.

Робота спеціалістів 18 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках була спрямована на недопущення споживачам неякісної та небезпечної продукції.

З початку поточного року задокументовано 948 випадків та не допущено до реалізації 3 т 237 кг непридатної до споживання людиною харчової продукції. Попереджено реалізацію 749 кг небезпечних продуктів рослинного походження через перевищення гранично допустимих рівнів вмісту нітратів.

Забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя через проведення лабораторно-діагностичних випробувань, дотримання законодавства щодо безпечності та якості харчових продуктів, особливо на агропродовольчих ринках, і надалі залишається головним пріоритетом в роботі фахівців Запорізької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux