Підсумки роботи відділу ринкового та метрологічного нагляду Держпродспоживслужби Житомирській області за 12 місяців 2022 року
опубліковано 03 лютого 2023 року о 11:28

Спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області (далі – Головне управління)  станом на 24.02.2022 року було здійснено заходів державного нагляду (контролю) у сфері ринкового нагляду відповідно до Секторального плану державного ринкового нагляду на 2022 рік,    в кількості – 5 перевірок, з них:

  • 4  планових перевірки;
  • 1 позапланова перевірка (у виробника продукції) за дорученням Держпродспоживслужби України.

Перевірки здійснювались у суб’єктів господарювання, що займаються розповсюдженням продукції, а саме: іграшки, взуття, електронне та електричне обладнання в тому числі низьковольтне, енергоспоживчі продукти.

Проведеними перевірками у 2-х суб’єктів господарювання встановлені порушення вимог чинного законодавства, що складає – 40,0 %. Основною причиною невідповідності продукції     є неналежне маркування вимогам нормативно-правових актів та нормативних документів.

За поточний період вартість перевіреної продукції, маркування якої містить порушення вимог нормативних документів, становить – 1 670,7 тис. грн. Кількість перевіреної продукції   в одиницях виміру –5 832 шт., з них забраковано – 5 664 шт.  Головним управлінням винесено   4 постанови про застосування господарських штрафів на загальну суму 204,0 тис.грн.

За результатами перевірок суб’єктам господарювання видано 4 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, з них:

  • усунення формальної невідповідності – 2 рішення;
  • заборони надання продукції на ринку – 2 рішення.

За результатами аналізу повідомлень суб’єктів господарювання про виконання ними рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом обмеження надання продукції на ринку, скасовано 3 рішення. Внесено змін до прийнятих рішень – 4.

      Проведення заходів у сфері метрологічного нагляду

 Відповідно до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) додержання законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності, затвердженого наказом Держпродспоживслужби від 26.11.2021р. № 764, спеціалістами відділу проведено всього    10 перевірок, з них 5 планових перевірок. Порушення метрологічних вимог встановлено у   4-х суб’єктів господарювання, що складає 40,0 %. Найбільш характерні приклади порушень метрологічних вимог – застосування ЗВТ не повірених. Позапланових перевірок щодо виконання приписів проведено в кількості – 3, порушень не встановлено. Під час проведення заходів за зверненнями громадян, встановлені порушення  у 2 суб’єктів господарювання.

        Складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення у сфері метрології та метрологічної діяльності та застосовано штрафів на загальну суму 0,204 тис. грн., які сплачені в повному обсязі до державного бюджету.

При проведенні перевірок обревізовано 257 одиниць засобів вимірювальної техніки,  з яких  4 одиниці, що складає 1,6 % визнано непридатними до застосування.

Відділом ринкового та метрологічного нагляду підготовлено та оприлюднено   13 інформаційних матеріалів щодо контролю за додержанням законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції та законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності, які доводились до громадськості шляхом розміщення на офіційному сайті Головного управління.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux