Підсумкова інформація про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію у дитячому закладі оздоровлення «Яструбок» Донецької області
опубліковано 26 липня 2018 року о 16:42

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області із позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Яструбок» (філія «Орлятко») Лиманського району Донецької області (далі - Заклад) госпіталізовано до лікувальних закладів Донецької області 94 постраждалих, з них дітей – 79 та 15 дорослих.

Хворим встановлено заключні діагнози «Дизентерія Зонне» та «Гострий гастроентерит, викликаний золотистим стафілококом» (у 65 осіб виділено збудника дизентерії (S. Sonnei), у 5 хворих виділено патогенний стафілокок (S. Аureus), з них у 3-х – в поєднанні з S. Sonnei.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області взяли участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні спалаху спільно з фахівцями ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України», департаментів охорони здоров’я та соціального розвитку Донецької обласної державної адміністрації.

Дослідження проб харчових продуктів, питної води та води з басейну, змивів з об’єктів навколишнього середовища, обстеження персоналу даного закладу здійснювалось ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України».

За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено, що вірогідним джерелом інфекції стали безсимптомний носій збудників S. Sonnei + S. Аureus (повар харчоблоку) та хвора працівниця харчоблоку, що з ознаками захворювання працювала до 17.07.2018 (при бактеріальному обстеженні виявлено S. Sonnei + S. Аureus).

Факторами передачі інфекції є страви, виготовлені на харчоблоці (борщ «Український» і каша вівсяна), які були контаміновані персоналом, а також об'єкти зовнішнього середовища, на яких лабораторно підтверджено наявність зазначених збудників (на харчоблоці: спецодяг шеф-кухаря та кухаря, столовий посуд (гарнірна ложка); обладнання дошка «Риба сира» та мийна ванна «М'ясо сире»; в ізоляторі: рушник, водопровідний кран, постіль).

Сприяло виникненню захворювань: порушення санітарного законодавства, наявність на роботі працівників харчоблоку з ознаками гострої кишкової інфекції та працівників, у яких виділено S. Sonnei та S. Аureus без ознак захворювання; порушення на харчоблоці вимог особистої гігієни, дезрежиму, правил миття посуду, прийом деяких співробітників харчоблоку без повного обсягу медичного огляду.

У ході проведення обстеження харчоблоку виявлено ряд порушень санітарного законодавства, зокрема:

до роботи на харчоблок медичним працівником медпункту закладу допущено працівника з дисфункцію кишківника (працювала 16-17.07.2018);

медпрацівники закладу не здійснювали контроль за наявністю гнійничкових захворювань шкіри у працівників харчоблоку з 16.07.2018 (згідно із відмітками в журналі здоров’я), шеф-повар та комірник жодного разу не фіксували в журналі здоров’я данні щодо свого стану;

прийнято на роботу працівника кухні з незакінченим проходженням медогляду;

для харчування дітей використовуються страви, які не включені до перспективного меню, узгодженого з Держпродспоживслужбою (щоденне меню не затверджено адміністрацією);

не дотримується товарне сусідство та температурний режим при зберіганні харчових продуктів;

 не ведеться журнал бракеражу готових страв на харчоблоці та журнал бракеражу швидкопсувної продукції у комірника;

відсутні умови для дотримання вимог особистої гігієни працівниками харчоблоку (немає мила, антисептика, рушника);

недостатньо та невпорядковано зберігання прибирального інвентаря тощо.

За результатами обстеження рішенням Головного державного інспектора в Донецькій області від 18.07.2018 № 3 тимчасово припинено виробництво та обігу харчових продуктів на харчоблоці закладу. Лиманським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області керівнику Закладу надано припис про усунення встановлених порушень.

Головним управління Держпродспоживслужби в Донецькій області направлено подання до Лиманського відділення поліції Слов’янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області з інформацією про дії, що мають ознаки злочину за статтею 325 Кримінального кодексу України від 17.07.2018 №01-18/118. Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України.

За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області директором підприємства, заснованого на власності об’єднання громадян, «Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Яструбок» філія «Орлятко» видано наказ від 17.07.2018 № 94 про закриття закладу та припинення будь якої діяльності з приймання дітей на оздоровлення та відпочинок з 18.07.2018 року.

Також, Лиманською міською радою Донецької області проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень (протокол №6 від 18.06.2018 року).

За участю Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області 19.07.2018 проведено позачергове засідання обласної міжвідомчої комісії з питань організації та  проведення оздоровлення та відпочинку дітей Донецької області під головуванням заступника голови Донецької обласної державної адміністрації.

Держпродспоживслужбою забезпечено проведення широкої роз’яснювальної та просвітницької роботи з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування за фактом масового отруєння дітей у даному закладі. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux