Перший з початку року випадок отруєння грибами зареєстрували на Кіровоградщині
опубліковано 23 березня 2023 року о 14:56

Внаслідок споживання маринованих дикорослих грибів домашнього приготування 15 березня поточного року троє мешканців м. Кропивницький потрапили до КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради». Відповідно до зафіксованого випадку отруєння грибами спеціалісти Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області провели санітарно-епідеміологічне розслідування.

Як з’ясувалося, одна з потерпілих восени 2022 року власноруч назбирала дикорослих грибів різних видів у лісі в м. Чигирин Черкаської області. В домашніх умовах жінка замаринувала зібрані гриби. 15 березня поточного року під час святкування Дня народження в одному з закладів громадського харчування м. Кропивницький грибною стравою домашнього приготування поласували 4 особи. Вже через 20 хвилин після споживання у трьох потерпілих проявилися симптоми отруєння (нудота, загальна слабкість).

Окрім цього в рамках проведення санітарно-епідеміологічного розслідування фахівцям Держпродспоживслужби стало відомо, що на святкуванні потерпілі також споживали алкогольний напій невідомого походження, принесений жінкою.

В лікувальному закладі постраждалим встановили заключний діагноз гостре отруєння сурогатами алкоголю в поєднанні з дикорослими грибами. Ще одна особа, яка споживала страву та напій, не мала симптомів отруєння. Наразі всі потерпілі виписані в задовільному стані після отримання медичної допомоги.

Залишки підозрілого харчового продукту (дикорослі гриби) на момент розслідування в домашньому вогнищі були відсутні. Алкогольний напій, за словами потерпілої, був придбаний з рук.

Спеціалісти Кропивницького районного управління провели роз'яснювальну роботу з потерпілими та їх родичами щодо питань профілактики отруєнь грибами, ризиків вживання дикорослих грибів та сурогатів алкоголю. Також питання профілактики отруєння дикорослими грибами розглянуто на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Кропивницькій РВА.

Адміністрацію закладу громадського харчування, де сталася подія, поінформовано про заборону вживання в закладі громадського харчування алкогольних напоїв та інших страв домашнього приготування.

Зазначимо, що за минулий рік в області зареєстровано 5 осередків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали 7 осіб (4 дорослих та 3

дітей). Протягом 2021 року було зафіксовано 6 випадків з 9 потерпілими, із них 3 особи померли від ускладнень.

Більшість з випадків отруєнь зумовлені вживанням грибів, які помилково сприймаються за їстівні гриби та сироїжки. До виникнення отруєння також призводить порушення правил термічної обробки грибів або збір їх біля узбіч доріг тощо.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Контролюйте харчування дітей та не поспішайте вводити до їхнього раціону грибні страви. Пам’ятайте, що гриби - дуже важкий продукт як для дорослого організму, особливо при хронічних захворюваннях, так і для дитячого. Особливо небезпечним є споживання дикорослих грибів, які можуть виявитися отруйними.

Якщо ви все ж поласували грибним делікатесом та відчули себе зле, невідкладно звертайтеся до закладу охорони здоров’я та отримайте кваліфіковану медичну допомогу. Нехтування цим правилом може коштувати життя.

На малюнку зображені консервовані гриби в банці
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux