Опубліковано технологічні карти нового шкільного меню
опубліковано 27 жовтня 2021 року о 12:15

Держпродспоживслужба затвердила висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи за результатами проведеної експертизи ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» на технологічні карти для страв, що готуватимуть дітям у школах. Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Наразі технологічні карти опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Завантажити техкарти можна за посиланням: https://bit.ly/3nuLMbb 

Довідково:

Триває оновлення шкільного ме­ню за участю Євгена Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ни Зе­ленсь­кої. Над ре­фор­му­ван­ням сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня та ство­рен­ням ме­ню пра­цює ро­бо­ча гру­па, до складу якої вхо­дять пред­став­ни­ки МОЗ, Мі­нос­ві­ти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, ді­єто­ло­ги та зов­нішні ек­спер­ти.

Що змінюється в системі шкільного харчування? Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. 

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux