Оперативна інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 6 місяців 2024 року та вжитих заходів реагування
опубліковано 05 липня 2024 року о 14:11

Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 29 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 366 осіб, з них 176 дітей (48%). За аналогічний період 2023 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 25 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждала 271 особа, з них 141 дитина (52%).

Спалахи зареєстровано на території 15 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Запорізькій, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій, Чернігівській областях по 1 спалаху, у Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Київській, Миколаївській та Чернівецькій областях – по 2, Одеській – 3, у м. Києві – 6 спалахів.

За 6 місяців 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 15 спалахів, пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 9 - із закладами освіти, 1- спалах виник у дитячому таборі оздоровлення та відпочинку, 1 спалах - у геріатричному пансіонаті, 2 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 6 спалахів викликано сальмонелами, 9 – вірусами (рота-, норовірусами), 2 – вірусом гепатиту А, 4 - іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах – збудника не встановлено, при 4 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася: 

  • харчовим шляхом - 10 спалахів, 
  • контактно - побутовим - 9, 
  • шлях та фактор не встановлено - 4, 
  • триває розслідування 4 спалахів.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідуванні 36 випадків ботулізму з 42 постраждалими, серед яких померло 3 хворих (летальні випадки зареєстровані у Запорізькій, Київській та Тернопільській областях).

За 6 місяців 2023 року було взято участь у розслідуванні 31 випадку ботулізму з 37 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

За результатами розслідування випадків ботулізму за 6 місяців 2024 року встановлено, що 8 випадків з 10 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього приготування, 2 випадки з 2 постраждалими – овочевої консервації, 1 випадок з 1 постраждалим пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 12 випадків з 13 постраждалими – в’яленої риби домашнього виготовлення, 3 випадки з 4 постраждалими – рибної продукції невідомого походження; 1 випадок з 2 постраждалими – з вживанням продукції, придбаної у місцях стихійної торгівлі, 6 випадків з 7 постраждалими – з харчовими продукти, які було придбано в торговельній мережі, у 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Окрім цього у 2 випадках хворим встановлено діагноз «Ятрогенний ботулізм», пов’язаний із ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідних заходів реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 11 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 57,476 кг небезпечної продукції; складено 14 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 198375 грн, відсторонено від роботи 40 працівників. Керівникам об’єктів надано 38 приписів та пропозиції щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 103 листи до різних зацікавлених структур, у тому числі 47 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 32 - керівникам об’єктів, 24 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 6 засідань регіональних комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

З метою посилення заходів з профілактики ботулізму, на виконання доручення Держпродспоживслужби, головними управліннями Держпродспоживслужби в областях та в м. Києві вжито відповідних профілактичних заходів.

Активізовано роз’яснювальну та просвітницьку роботу щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних вебпорталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux