Оперативна інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 6 місяців 2023 року
опубліковано 05 липня 2023 року о 10:49

Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2023 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 25 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждала 271 особа, з них 141 дитина (52%). За аналогічний період 2022 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7%).

За звітний період інформації щодо погіршення епідситуації в зоні підтоплення, внаслідок руйнування Каховської ГЕС від територіальних органів Держпродспоживслужби не надходило.

Спалахи зареєстровано на території 9 областей та у м. Києві: у Львівській області - 7, м. Києві та Київській області по 4, Одеській – 3, Дніпропетровській – 2, Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Рівненській та Тернопільській областях по 1 спалаху.

За 6 місяців 2023 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 11 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 6 - із закладами освіти, 1 – із закладами культури, 1 спалах виник у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 6 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 9 спалахів викликано сальмонелами, 9 – вірусами (рота-, норовірусами), 3 - іншими бактеріальними збудниками, при 2 спалахах – збудника не встановлено, при 2 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася: харчовим шляхом - 13 спалахів, контактно - побутовим - 7, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 4 спалахів.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 31 випадку ботулізму з 37 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

За 6 місяців 2022 року було взято участь у розслідуванні 43 випадів ботулізму з 46 постраждалими, серед яких померло 2 хворих.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 13 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 281 кг небезпечної продукції; складено 16 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 391065 грн., відсторонено від роботи 24 працівників. Керівникам об’єктів надано 20 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 104 листи до різних зацікавлених структур, у тому числі 48 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 18 - керівникам об’єктів, 38 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 5 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби у зв’язку із виникненням спалахів було ініційовано проведення 4 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування і статей, пам’яток щодо попередження ускладнень санітарно-епідемічної ситуації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux