Оперативна інформація щодо захворюваності жителів м. Одеси на гостру кишкову інфекцію 9.12.2016
опубліковано 09 грудня 2016 року о 11:12

За оперативною інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції, зареєстрованого серед мешканців м. Одеса, які вживали торт «Наполеон», станом на 09.12.2016 постраждало 43 особи, у тому числі 13 дітей у віці до 15 років. 

    Серед постраждалих, яких було госпіталізовано до Одеської міської інфекційної лікарні, за результатами лабораторних досліджень у 10 хворих підтверджено діагноз «Сальмонельоз», виділено збудник - Salmоnella enteritidis.

За попередніми результатами розслідування спалаху, проведеного спеціалістами Держпродспоживслужби спільно з фахівцями Лабораторного центру МОЗ України встановлено, що постраждалі вживали торт «Наполеон» виробництва кондитерського цеху торгівельної мережі «Обжора» приватного виробничо-торгового підприємства «Екстра».

    За результатами проведеного обстеження зазначених закладів виявлено численні порушення санітарного законодавства, зокрема:

- в кондитерському цеху ПВТП «Екстра» порушуються гігієнічні вимоги у ході технології виробництва кремових кондитерських виробів; 

- не дотримуються гігієнічні вимоги щодо обробки внутрішнього цехового обладнання та інвентарю; 

- терміни реалізації кремових кондитерських виробів (термін реалізації торту «Наполеон», який виготовлено по класичній технології (6 годин) складав відповідно до маркування 3 доби); 

- не створено умови для дотримання особистої гігієни у виробничих приміщеннях цеху тощо, що є порушенням ДСП для підприємств (цехів), які виробляють кондитерські вироби з кремом, затверджені наказом МОЗ України 28.08.1997 № 262.

    Крім того, при перевірці торгівельної мережі «Обжора» не було представлено документи, що посвідчують безпеку та якість кремових кондитерських виробів; не забезпечено умови для санітарної обробки торгівельного обладнання відділів з реалізації кондитерських виробів; при прийомі кремових кондитерських виробів здійснюється перекладання тістечок та тортів з тари постачальників до тари крамниці; кремові кондитерські вироби реалізуються на вагу (здійснюється нарізка тортів); відсутнє маркування не фасованих кремових кондитерських виробів відповідно до нормативних вимог; цінники вставляються безпосередньо у кондитерські вироби, що може сприяти їх вторинному забрудненню (порушення вимог Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі СанПіН 5781-91).

    З метою встановлення джерела та фактора передачі інфекції проведено відбір проб для лабораторних досліджень з об’єктів зовнішнього середовища та бактеріологічне обстеження персоналу кондитерського цеху, результати в роботі.

З торгівельної мережі магазинів «Обжора» вилучено залишки небезпечної продукції (торт «Наполеон») у кількості 50 кг.

Підготовлено та направлено приписи про усунення порушень санітарного законодавства адміністрації мережі крамниць «Обжора», кондитерського цеху торгівельної мережі «Обжора» приватного виробничо-торгового підприємства «Екстра».

На виконання припису ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, експлуатацію кондитерського цеху торгівельної мережі «Обжора» приватного виробничо-торгового підприємства «Екстра» припинено з 07.12.2016р.

    Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.

    Питання перебуває на контролі ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux