За оперативною інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції, зареєстрованого серед мешканців м. Одеса, які вживали торт «Наполеон», станом на 09.12.2016 постраждало 43 особи, у тому числі 13 дітей у віці до 15 років.
Серед постраждалих, яких було госпіталізовано до Одеської міської інфекційної лікарні, за результатами лабораторних досліджень у 10 хворих підтверджено діагноз «Сальмонельоз», виділено збудник - Salmоnella enteritidis.
За попередніми результатами розслідування спалаху, проведеного спеціалістами Держпродспоживслужби спільно з фахівцями Лабораторного центру МОЗ України встановлено, що постраждалі вживали торт «Наполеон» виробництва кондитерського цеху торгівельної мережі «Обжора» приватного виробничо-торгового підприємства «Екстра».
За результатами проведеного обстеження зазначених закладів виявлено численні порушення санітарного законодавства, зокрема:
- в кондитерському цеху ПВТП «Екстра» порушуються гігієнічні вимоги у ході технології виробництва кремових кондитерських виробів;
- не дотримуються гігієнічні вимоги щодо обробки внутрішнього цехового обладнання та інвентарю;
- терміни реалізації кремових кондитерських виробів (термін реалізації торту «Наполеон», який виготовлено по класичній технології (6 годин) складав відповідно до маркування 3 доби);
- не створено умови для дотримання особистої гігієни у виробничих приміщеннях цеху тощо, що є порушенням ДСП для підприємств (цехів), які виробляють кондитерські вироби з кремом, затверджені наказом МОЗ України 28.08.1997 № 262.
Крім того, при перевірці торгівельної мережі «Обжора» не було представлено документи, що посвідчують безпеку та якість кремових кондитерських виробів; не забезпечено умови для санітарної обробки торгівельного обладнання відділів з реалізації кондитерських виробів; при прийомі кремових кондитерських виробів здійснюється перекладання тістечок та тортів з тари постачальників до тари крамниці; кремові кондитерські вироби реалізуються на вагу (здійснюється нарізка тортів); відсутнє маркування не фасованих кремових кондитерських виробів відповідно до нормативних вимог; цінники вставляються безпосередньо у кондитерські вироби, що може сприяти їх вторинному забрудненню (порушення вимог Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі СанПіН 5781-91).
З метою встановлення джерела та фактора передачі інфекції проведено відбір проб для лабораторних досліджень з об’єктів зовнішнього середовища та бактеріологічне обстеження персоналу кондитерського цеху, результати в роботі.
З торгівельної мережі магазинів «Обжора» вилучено залишки небезпечної продукції (торт «Наполеон») у кількості 50 кг.
Підготовлено та направлено приписи про усунення порушень санітарного законодавства адміністрації мережі крамниць «Обжора», кондитерського цеху торгівельної мережі «Обжора» приватного виробничо-торгового підприємства «Екстра».
На виконання припису ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, експлуатацію кондитерського цеху торгівельної мережі «Обжора» приватного виробничо-торгового підприємства «Екстра» припинено з 07.12.2016р.
Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.
Питання перебуває на контролі ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.