Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 9 грудня 2016 року
опубліковано 09 грудня 2016 року о 12:51

Озимі культури перебували у стані зимового спокою, мінімальна температура на глибині вузла кущіння знижувались до -1-4˚С, що вище критичних температур навіть для слаборозвинених рослин.

Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку  мишоподібними гризунами відмічається переважно з країв і становить 1-4, макс. 6 жилих колоній на гектарі (Запорізька обл.) з 1-5 норами в кожній. У деяких лісостепових та степових областях відмічалось  розселення гризунів, особливо на полях озимої пшениці та ячменю ранніх строків сівби, які перебувають у фазі кущіння, а також на посівах, які межують із багаторічними травами.

Скрізь поширення гризунів на полях з-під просапних культур, багаторічних травах, неугіддях становить 2-8 колоній на гектарі, в одній колонії 2-12 жилих нір.

У Донецькій, Одеській, Херсонській областях на незораних площах після соняшнику, кукурудзи та на багаторічних травах  кількість нір курганчикової миші - 1-3, макс. 10 на один гектар.

В подальшому погодні умови регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів. Найнесприятливішими чинниками, які будуть спричиняти загибель гризунів, є сильні морози, утворення льодової кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу й заливанням нір. Особлива загроза очікується на полях озимини, яка межує з неугіддями та багаторічними травами, у разі стійкого снігового покрову, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжать розмноження. Оскільки, очікується значне підвищення температури повітря та опади, потім -  різке зниження температури, можна прогнозувати значну природну загибель  мишоподібних гризунів та зменшення  чисельності жилих колоній.

Повсюди спеціалісти проводять обстеження зерносховищ та складських приміщень усіх форм власності на наявність комірних шкідників. Так, в окремих партіях фуражного зерна у Волинській, Кіровоградській областях обліковували комірних довгоносиків, у горосі – горохового зерноїда. У продовольчому зерні шкідників не виявляли. За наявності зараженості зерна шкідниками проводять обов’язкове знезараження збіжжя через фумігацію дозволеними фумігантами.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux