Оперативна інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 8 місяців 2021 року
опубліковано 01 вересня 2021 року о 10:01

За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби за 8 місяців поточного року фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 59 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждала 691 особа, у тому числі 495 дітей (71,6%).  

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року за участю фахівців Держпродспоживслужби розслідувано 40 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 326 осіб, у тому числі 168 дітей (51,5%).  

Слід зауважити, що незначна кількості спалахів та кількість постраждалих у 2020 році пов’язана з проведенням протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та закриттям на період карантину закладів громадського харчування та дитячих навчальних закладів.  

Для порівняння в «до карантинний період» за 8 міс. 2019 року фахівцями Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 114 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1377 осіб, тому числі 770 дітей (60%).  

У поточному році спалахи реєструвались на території 16 областей, крім Волинської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської областей та м. Києва.  

Найбільшу кількість спалахів зареєстровано в Одеській (13) та Івано-Франківській (8) областях.  

Аналіз розподілу спалахів за місцем виникнення вказує на значне збільшення питомої ваги спалахів, які зареєстровані в організованих дитячих колективах. Так, у поточному році в організованих дитячих колективах зареєстровано 30 спалахів, що у 2 рази більше ніж за аналогічний період минулого року.  

Із закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 22 спалахи, за аналогічний період минулого року - 16, з харчоблоками промислових підприємств – 1, за аналогічний період минулого року - 3. Крім того, по 1 спалаху зареєстровано в лікарні та оздоровчому закладі для дітей (за аналогічний період попереднього року в таких закладах спалахів не було). Серед населення у побуті зареєстровано 4 спалахи, за аналогічний період минулого року - 6.  

Також у цьому році збільшилась питома вага спалахів, які викликано вірусами (ротавірусами, норовірусами, ентеровірусами, каліцівірусами), зареєстровано 26 спалахів (44%) вірусної етіології, спалахів викликаних сальмонелами - 14, іншими бактеріальними збудниками - 5, вірусами гепатиту А - 1. При розслідуванні 7 спалахів збудника не встановлено, по 6 спалахах розслідування триває.  

За аналогічний період минулого року спалахи вірусної етіології складали 23 % від усіх спалахів, зокрема 9 спалахів було викликано вірусами (рота -, норовірусами), сальмонелами - 16, іншими бактеріальними збудниками - 7, вірусами гепатиту А - 3, при 5 спалахах збудник не встановлено.  

Передача збудників інфекції через неякісні харчові продукти відбувалася при 18 спалахах, контактно-побутовим шляхом - 24 (через забруднені руки, посуд, предмети побуту від несвоєчасно ізольованих хворих (носіїв) дітей або персоналу), 3 спалахи були пов’язаний з вживанням недоброякісної питної води. При 5 спалахах фактори та шляхи інфікування не встановлено, розслідування ще 9 спалахів триває.  

У порівнянні з минулим роком передача збудників інфекції через харчові продукти відбулася при 22 спалахах, контактно-побутовим шляхом - 12 та 1 спалах був пов’язані з вживанням недоброякісної питної води. При 5 спалахах фактори та шляхи інфікування не встановлено.

Фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 54 випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 57 осіб. За аналогічний період 2020 року було розслідувано 43 випадки захворювання на ботулізм, постраждало - 50 осіб.  

У цьому році внаслідок захворювання на ботулізм померло 7 хворих, за аналогічний період минулого року - 2. 

Із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція) пов’язаний 21 випадок на ботулізм, 31 випадок - із рибними продуктами (більша частина з яких були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі), як наслідок постраждало 32 особи.

Із вживанням рибної продукції, яку, зі слів хворих, було придбано в магазинах та на офіційних ринках пов’язано 10 випадків ботулізму, постраждало 11 осіб.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні відповідних санітарно-епідеміологічних розслідувань даних випадків.

За результатами розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, виготовлення готових страв із продовольчої сировини при відсутності санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини, централізованого водопостачання та водовідведення), відсутність належного вхідного контролю продовольчої сировини та харчових продуктів, порушення дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для обробки сирої та готової продукції, відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, відсутність супровідних документів на частину харчових продуктів, використання для приготування страв продуктів невідомого походження тощо.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби вживалися відповідні заходи реагування.

Відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 45 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації небезпечної продукції: 484398 кг, 153 л, 3002 шт. яєць; складено 67 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 321 624 грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 посадову особу, відсторонено від роботи 60 працівників.

Керівникам об’єктів надано 88 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 213 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 112 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 29- керівникам об’єктів, 72 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 11 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 14 засідань регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 5 нарад в місцевих органах виконавчої влади.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

У зв’язку із погіршенням санітарно-епідемічної ситуації щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань у дитячих навчальних закладах, Держпродспоживслужбою направлено 2 листи головам обласних державних адміністрацій з пропозиціями стосовно покращення ситуації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux