Одещина: результати комісійних обстежень закладів освіти області перед початком нового навчального року
опубліковано 30 серпня 2023 року о 15:42

З метою створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану, з урахуванням концепції про здорове харчування та розвиток здорових харчових звичок, презентованої дружиною Президента Оленою Зеленською, якісної та своєчасної підготовки закладів освіти Одеської області до початку 2023/2024 навчального року та на виконання розпорядження Одеської обласної військової адміністрації від 09.06.2023 №313/А-2023, у червні-серпні 2023 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області взято участь в 1 314 комісійних обстеженнях закладів освіти за участі органів місцевого самоврядування.

Такі заходи проводяться з метою надати допомогу закладам освіти та забезпечити дотримання ними вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів під час організації навчально-виховного процесу, зокрема повноцінного харчування школярів.

В новому 2023/2024 навчальному році на адміністративних територіях Одеської області планується розпочати освітній процес за очною та змішаною системами навчання.

Майже всі заклади, які планують працювати за зазначеними системами навчання, мають укриття.

У 77 навчальних закладах області в поточному році проведено реконструкцію або капітальний ремонт, у 777 закладах освіти харчування дітей організовано з використанням матеріально-технічної бази власних харчоблоків.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області погоджено 649 примірних чотиритижневих сезонних меню для організації харчування.

Разом з тим, при здійсненні обстежень встановлено низку недоліків, найбільш поширеними з яких були недостатність обладнання їдалень, пралень, медичних кабінетів, невідповідність харчоблоків за розміром площі або за набором приміщень. Також в окремих закладах встановлено недотримання умов зберігання харчових продуктів.

За результатами комісійних обстежень керівникам навчальних закладів та відділів освіти надані пропозиції щодо усунення недоліків до початку нового 2023/2024 навчального року.

З метою підвищення обізнаності щодо норм та стандартів роботи спеціалістами Головного управління під час обстежень проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з персоналом для забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних вимог та норм протиепідемічного режиму. Під час обстежень першочергова увага приділялась таким важливим питанням, як забезпечення закладів освіти безпечною питною водою, а також сировиною та харчовими продуктами гарантованої якості, які постачають оператори ринку. Надані рекомендації щодо закупівлі харчових продуктів у відповідним чином зареєстрованих постачальників та які, дотримуються діючих процедур, заснованих на принципах НАССР. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux