Одещина: касаційна скарга Головного управління задоволена Верховним Судом у повному обсязі
опубліковано 24 листопада 2022 року о 12:36

У січні 2021 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області була проведена планова перевірка суб’єкта господарювання, який у місті Подільськ Одеської області надає послуги з теплопостачання. Під час перевірки встановлено, що суб’єктом господарювання при розрахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії було враховано прибуток для здійснення заходів, передбачених інвестиційною програмою.

При цьому заходи інвестиційної програми, яка є складовою частиною тарифів на зазначені послуги, не виконувались, чим порушено вимоги Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 (зі змінами).

За результатами планової перевірки складено акт, на підставі якого прийнято рішення про застосування до суб’єкта господарювання адміністративно-господарських санкцій, а також наданий припис щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з теплопостачання. За результатами перевірки суб’єкта господарювання надавача послуг зобов’язано повернути споживачам зайво нараховані кошти за надані комунальні послуги на загальну суму 2 290,8 тис. грн., а також перерахувати до Державного бюджету штраф у розмірі 1 372,47 тис. грн.

Не погодившись з висновками планової перевірки підприємство звернулося до суду з позовною заявою про визнання протиправним та скасування припису та рішення, виданих Головним управлінням за результатами перевірки.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду позовні вимоги підприємства були задоволені. Не погодившись з рішенням Головне управління звернулося з апеляційною скаргою до П’ятого апеляційного адміністративного суду про оскарження вищезазначеного рішення суду першої інстанції. Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду залишено без змін рішення суду першої інстанції. У зв’язку з чим Головним управлінням до Верховного Суду була подана касаційна скарга.

За результатами розгляду касаційної скарги Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Верховний Суд прийняв постанову про задоволення касаційної скарги у повному обсязі та скасування рішення Одеського окружного адміністративного суду та постанови П’ятого апеляційного адміністративного суду. У жовтні 2022 року постанова Верховного Суду набрала законної сили та оскарженню не підлягає.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux