Очільник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взяв участь у брифінгу: «Небезпека ботулізму та запобігання цьому захворюванню»
опубліковано 06 листопада 2023 року о 10:07

3 листопада у медіацентрі Чернігівської ОВА відбувся брифінг, спрямований на привернення уваги до захворювання на ботулізм та інформування про заходи, що вживаються для запобігання йому, недопущення поширення, а також способам лікування. Спікерами виступили генеральний директор ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олександр Чепурний, завідувачка інфекційного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня №2» Чернігівської міської ради Іванна Олексієнко та начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

Під час брифінгу Юрій Павлішен звернув увагу, що за інформацією МОЗ України в поточному році в Україні захворіло на ботулізм 67 осіб, з них 5 дітей. Один хворий помер. Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм серед населення України (Житомирська область - 11 випадків, Чернігівська область - 8 випадків).

Як зазначив Юрій Павлішен - фахівці Головного управління постійно тримають на контролі ситуацію із захворюванням на ботулізм. Проводяться відповідні профілактичні заходи, у тому числі забезпечено інформування населення стосовно профілактики хвороби. Спеціалісти брали участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань кожного випадку. Активно співпрацюють з операторами ринку, 30 лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи здійснюють забезпечення державного контролю на ринках області. Ними проведено більше 7 тис. експертиз риби та рибопродукції. Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області разом з працівниками національної поліції та муніципальної варти постійно проводить моніторинг торгівлі риби.

За словами очільника, належно проведений аналіз ризиків виробництва рибних продуктів та забезпечення контролю в критичних точках – повністю мінімізує виникнення ботулізму.

«Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області вживаються всі необхідні заходи стосовно профілактики виникнення захворювання на ботулізм в області, і як наслідок, повідомлень про захворювання на ботулізм до Головного управління останні 5 місяців не надходило», – відмітив Юрій Павлішен.

По завершенню Юрій Павлішен надав вичерпні відповіді на запитання учасників заходу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux