За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 19 вересня 2025 року відбулася нарада на тему «Стан здійснення ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин в господарствах юридичних та фізичних осіб Миколаївської області» під головуванням начальника Головного управління Сергія Рекуна. У роботі наради брали участь начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сергій Швець, начальник Миколаївської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Олександр Кулішов, а також начальники районних управлінь та районних лікарень ветеринарної медицини. Запрошена на нараду начальник Миколаївської філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Інна Дергач представила актуальні статистичні дані щодо стану ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин у області.
Учасники наради розпочали обговорення, детально аналізуючи дані реєстрації, надані Миколаївською філією Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин». В ході роботи були виявлені ключові аспекти, що потребують уваги, а також визначені шляхи оптимізації процесів ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин.
За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Сергія Рекуна, «ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин — це не просто обов'язкова процедура, а основа безпеки та розвитку. Належне виконання вимог щодо ідентифікації та реєстрації власниками тварин є їхнім внеском у стабільність агросектору та захист здоров’я всієї громади. У співпраці з Державним підприємством "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин" ми зможемо забезпечити належний рівень обліку поголів’я, прозорість у роботі та оперативність у реагуванні на виклики».
Нагадуємо, що ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин є обов'язковою та необхідною умовою для забезпечення епізоотичного благополуччя України та гарантування її харчової безпеки.
Для споживача: Ідентифікація та реєстрація забезпечують простежуваність продукції — від ферми до столу. Це є гарантією походження та безпечності м'яса, молока та інших продуктів, що дозволяє уникнути ризиків, пов'язаних з неякісною продукцією.
Для агросектору: Ідентифікаційний номер — це інструмент управління. Він дозволяє фермерам вести облік, контролювати здоров'я поголів'я, підвищувати його продуктивність та отримувати державну підтримку.
Для ветеринарної медицини: Ідентифікація та реєстрація є щитом від епідемій. У разі спалаху захворювання система дозволяє швидко визначити та локалізувати осередок, не допустивши його поширення.
Згідно з законодавством, за порушення вимог щодо ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, неподання даних для реєстрації або переміщення тварин без ідентифікаційних документів карається штрафом.