Держпродспоживслужба взяла участь у роботі Українського форуму якості освіти UQAF-2025

опубліковано 19 вересня 2025 року о 16:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до роботи Українського форуму якості освіти (Ukrainian Quality Assurance Forum, UQAF – 2025), що організований Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) та проведений на майданчиках Луцького національного технічного університету.

Під час роботи Форуму обговорювалося широке коло питань, що є чутливими в контексті реалізації повноважень Держпродспоживслужби: якість освіти, безпечність освітнього середовища, зміст освітніх програм, реформа шкільного харчування, взаємодія закладів вищої освіти із роботодавцями, організація ефективної практики для здобувачів освіти (студентів), реалізація завдань економічної безбар’єрності (зокрема – в аспекті підтримки випускників під час пошуку першого робочого місця), виховання у здобувачів освіти так званого «екологічного мислення» тощо. 

Програма Форуму включала проведення різноманітних заходів – пленарні сесії, панельні дискусії, тренінги, воркшопи, презентації, до участі у яких долучилися керівники закладів вищої освіти, представники органів державної влади та управління, представники громадськості, міжнародні експерти, науковці.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із органами управління освітою та закладами освіти. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено наукових та науково-педагогічних працівників. Фахівці Держпродспоживслужби та її територіальних органів беруть участь в опрацювання проектів освітніх програм. З провідними університетами укладено Меморандуми про співробітництво з широкого кола напрямків. Працівникам органів управління освітою та закладів освіти надаються консультації та роз’яснення в питаннях дотримання вимог санітарного  законодавства. Фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби під час підготовки до 2025/26 навчального року розглянули понад 11 тисяч меню шкільних їдалень, більше половина з яких була погоджена відразу, а інші – доопрацьовані з урахуванням вимог законодавства. 

Керівник Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Андрій Бутенко повідомив про результати роботи щодо впровадження «кращих практик» організації освітньої діяльності, а також модернізації освітніх програм. Одним із ключових векторів підтримки високої якості вищої освіти є організація ефективного співробітництва закладу освіти із різними стейкхолдерами, у тому числі і роботодавцями. Під час акредитаційних процедур враховується стан виконання законодавства з підтримки безпеки освітнього середовища.  

Ректорка Луцького національного технічного університету Ірина Вахович розказала про зусилля, які зробило керівництво закладу освіти у сфері підтримки цього питання. Облаштовані найпростіші укриття, в яких виконуються усі вимоги законодавства з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя. В університеті підтримується взаємодія з керівництвом Головного управління Держпродспоживслужби в Волинській області, у тому числі в частині обговорення освітніх програм. Здобувачі освіти проходять практику в лабораторіях Держпродспоживслужби, де швидко набувають потрібних та унікальних компетентностей.

Заступниця виконавчого директора Федерації металургів України, Голова комітету з питань сталого розвитку Федерації роботодавців України Олена Колесникова розказала про перспективні моделі взаємодії в тріаді «держава – роботодавець – університет» та розказала про ефективні форми участі роботодавців в освітньому процесі. Зокрема, відзначила зростаючу роль сумлінних роботодавців у підтримки належної якості вищої освіти.

Під час секційних обговорень та відповідей на запитання Сергій Захарін акцентував увагу на актуальності проблематики забезпечення (підтримки) правил санітарно-епідемічного благополуччя в освітньому середовищі, у тому числі – в захисних спорудах та укриттях. Окрім того, запропонував повідомляти кращим випускникам університетів про можливості роботи в установах та підприємствах Держпродспоживслужби.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приділяє величезну увагу проблематиці супроводження нормальної роботи сфери освіти, зокрема – закладів освіти з точки зору дотримання санітарного законодавства, а також впровадження реформи шкільного харчування. Українські університети в переважній більшості демонструють взірцеві практики організації освітнього процесу та облаштування освітнього середовища. Під час Форуму фахівці обговорили низку питань, що виникають під час виконання управлінських заходів різного рівня, у тому числі щодо створення належних санітарно-гігієнічних умов в найпростіших укриттях. Також ми розуміємо, що сумлінні роботодавці можуть відігравати активнішу роль в процесах підтримки належної якості вищої освіти. В цьому контексті видається перспективним поєднання зусиль для популяризації серед молоді актуальної інформації про реальні процеси на ринку праці, це буде важливим кроком в контексті реалізації завдань і заходів з розбудови економічної безбар’єрності в нашій країні», - зазначив Сергій Захарін.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux