Нагляд за водопостачанням на території Харківської області
опубліковано 11 вересня 2024 року о 15:05

Для забезпечення виконання протокольних рішень від 21.12.2023 №10 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, від 22.12.2023 №11 засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання населення Харківської області.

Мета – запобігти виникненню та поширенню інфекційних та неінфекційних захворювань людей, через споживання недоброякісної питної води, локалізації та ліквідації спалахів хвороб та епідемій, зокрема холери, на території Харківської області.

За 8 місяців 2024 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснено комісійні обстеження 109 об’єктів централізованого водопостачання, 383 об’єктів нецентралізованого питного водопостачання населення та 3 об’єктів централізованого водовідведення.

Порушення виявлені на 109 (100%) об’єктах централізованого водопостачання, 382 (99,7%) об’єктах децентралізованого питного водопостачання населення та на 1 (33%) об’єкті централізованого водовідведення.

За результатами проведених комісійних обстежень надано 3 приписи про усунення виявлених порушень, направлено 372 листи з відповідними пропозиціями суб’єктам водопостачання. На теперішній час виконано вимоги 122 листів з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень, контроль за виконанням інших триває.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області ініційовано та взято участь у проведенні 29 засідань місцевих комісій з питання забезпечення населення якісним питним водопостачанням, за результатами яких прийняті відповідні рішення.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя на території громад Харківської області, попередження виникнення спалахів інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення області, що передаються водним шляхом, забезпечено розміщення 58 публікацій («Що потрібно знати про холеру», «Рекомендації у випадку відсутності централізованого водопостачання», «Санітарні вимоги щодо влаштування колодязів», «Весняний паводок: профілактика інфекційних захворювань», «Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення» та ін.) на сайтах органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та в соціальних мережах.

Інформація про виникнення і розповсюдження серед населення захворювань, які передаються водним шляхом, від закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органів виконавчої влади до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області за період з 01.01.2024 по теперішній час не надходила.

Проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб людей, що можуть виникати через споживання недоброякісної питної води, локалізації та ліквідації спалахів та епідемій на території Харківської області в умовах воєнного стану триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux