На Тернопільщині ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо шкідливого впливу трансжирів на здоров’я людини
опубліковано 11 вересня 2024 року о 15:44

Спеціалісти Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області продовжують інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо шкідливого впливу трансжирів на здоров’я людини. Вони здійснюють моніторинг дотримання вимог законодавства щодо організації харчування в закладах освіти, а також за постачальниками та виробниками харчових продуктів. У навчальних закладах проводиться аналіз та обговорення проблемних питань, що виникають при складанні й погодженні примірних чотиритижневих сезонних меню, з урахуванням відповідності вимогам Постанови КМУ від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Збалансований раціон, здорова їжа та правильна культура споживання вбережуть дитину від численних хвороб, зроблять її енергійною, уважною та успішною. Харчові звички формуються з дитинства, і зазвичай діти, яких привчали правильно харчуватись і обмежували вживання шкідливої їжі, продовжують дотримуватися цих правил у дорослому житті.

4 вересня 2024 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми». Закон передбачає повну заборону використання гідрогенізованих рослинних жирів та інших шкідливих трансжирів у дитячому харчуванні та імплементацію Регламенту ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот. 

З жовтня 2021 року в Україні діє наказ МОЗ від 06.07.2020 року №1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінералів та деяких інших речовин до харчових продуктів», який обмежує вміст доданих трансжирів у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості жирів. 

Трансжири мають доведений негативний вплив на здоров'я, викликаючи ожиріння, серцеві хвороби, рак, діабет та розлади імунної системи. Проблему загострює використання пальмової олії, що присутня в багатьох дитячих харчових продуктах. Вживання пальмової олії асоціюється з розвитком хронічних захворювань та шкодить природі через способи її виробництва.

Гідрогенізація, процес перетворення рідких рослинних олій на тверді пластичні жири, є джерелом шкідливих трансжирів, які використовують у виробництві маргарину та замінників вершкового масла. Особливо часто фальсифікуються молочні продукти, зокрема вершкове масло та консерви, замінюючи молочні жири рослинними.

Новий закон забороняє використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій у дитячих сумішах, а також продуктів, які містять небезпечні пестициди, кунжутову чи лляну олії, або глютен. Відтепер на етикетках продуктів, що містять пальмову олію, повинна бути помітна та чітко розбірлива позначка «Містить пальмову олію».

Запровадження цих змін є значним кроком у боротьбі з трансжирами, що сприятиме зменшенню рівня захворювань, викликаних надмірним їх споживанням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux