Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен відвідав Куликівську громаду та обговорив з населенням шляхи протистояння лейкозу ВРХ
опубліковано 08 липня 2021 року о 18:03

7 липня у селі Дроздівка, що входить до складу Куликівської громади, відбулась зустріч місцевих жителів з начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрієм Павлішеним та представниками територіального підрозділу Держпродспоживслужби області.

Керівник установи відгукнувся на прохання керівництва селищної ради і селян допомогти розібратися з питанням щодо захворюваності великої рогатої худоби на лейкоз.

Насамперед Юрій Павлішен ознайомив присутніх на зборах з епізоотичною ситуацією на території громади щодо лейкозу ВРХ, наголосивши, що випадки захворювання нині фіксуються лише у приватних господарствах населення.

Власники худоби дізналися більш докладно про це хронічне інфекційне захворювання, що на сьогодні вважається невиліковним, про стадії його розвитку і причини появи. Щодо причин, то, як зауважив Юрій Павлішен, далеко не останню роль у цьому відіграє перетримка з року в рік та випасання у здоровому стаді лейкозних тварин із приватних господарствах селян, а також не завжди свідоме ставлення господарів як до власного здоров’я, так і до здоров’я своїх годувальниць.

«Спрацьовує людський фактор, - зазначив Юрій Павлішен, - не кожен господар готовий добровільно здати хвору тварину. Це чималі фінансові збитки для родини. І все ж іншого виходу немає! Хворі тварини несуть загрозу здоровим. Випасати їх у спільній череді і утримувати більше 2-х років неприпустимо. Такий період утримання дає можливість від хворої корівки отримати здорове потомство на заміну.  Хоча у будь-якому випадку необхідно підтвердити відсутність вірусу лабораторно».

Щоб змінити ситуацію і оздоровити череду, необхідно дослухатись рекомендацій лікарів державної ветеринарної медицини і чітко дотримуватись вимог чинної інструкції, не залишаючи хворих тварин у власних господарствах довше визначеного терміну і в такий спосіб не наражаючи на небезпеку зараження всю череду.

«Тільки спільними зусиллями, згуртувавшись, можна позбутися лейкозу ВРХ на території громади», - зазначив Юрій Павлішен.

Під час зустрічі із жителями Дроздівки також йшла мова про паспортизацію пасік, співпрацю бджолярів, органів місцевої влади, агровиробників і Держпродспоживслужби у напрямку попередження та недопущення отруєння бджіл засобами захисту рослин, про формування тарифів на ветеринарні послуги.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux