На Запоріжжі Держпродспоживслужбою не допущено в обіг понад 60,8 тонн невідповідної продукції тваринного та рослинного походження
опубліковано 07 лютого 2022 року о 09:34

У 2021 році в Запорізькій області фахівцями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби було оглянуто на забійних пунктах і подвірно 56,7 тис. голів сільськогосподарських тварин, в тому числі: 8,2 тис - великої рогатої худоби, 47,4 тис. - свиней, 1,1 тис.- овець та кіз. Перед забоєм усі тварини піддані клінічному огляду.

При проведенні ветеринарно – санітарної експертизи на забійних пунктах виявлено 88 випадків ехінококозу свиней, по 1 випадку ехінококозу та дікроцеліозу великої рогатої худоби, що становить 0,16 відсотків від загальної кількості оглянутих тварин. Проведено зачищення уражених органів та тканин з наступною утилізацією.

В лабораторіях ветеринарно – санітарної експертизи ринків області проведено понад 1227,6 тис. експертиз. При цьому виявлено 1,7 тис. випадків хвороб тварин або 0,14 відсотків від загальної кількості.

Уражені частини органів направлені на утилізацію відповідно до вимог «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів.

Загалом не допущено до реалізації 60,8 тонн підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження (туш тварин, молокопродуктів, рибопродуктів, яєць курячих, меду, рослинної продукції тощо).

Зокрема, за результатами ветеринарно – санітарної експертизи не допущені до реалізації:

  • 7 туш свинини та 4 туші дрібної рогатої худоби (з причин виявлення хвороб тварин);
  • 19,953 тонн молокопродуктів – з причин відсутності ветеринарних документів, механічного забруднення, фальсифікації (водою, содою, крохмалем, а сметани кисломолочним сиром), недоброякісних органолептичних показників (колір, смак, запах), підвищеної кислотності, низької густини, низького вмісту жиру молока, торгівлі молоком в брудному та не дозволеному посуді, з землі;
  • 0,047 тонн яєць курячих – з причин відсутності документів, які б підтвердили походження, якість та безпеку, супровідних ветеринарних документів, брудної шкаралупи, невідповідності органолептичним показникам, порушень умов маркування, вадою «тумак»;
  • 0,02 тонн меду – з причини підвищення вологи;
  • 24,656 тонн рослинних продуктів (овочі та фруктів) – з причин торгівлі без дозволу державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку, підвищеного вмісту нітратів, ураження морозом, гниллю, пліснявою, домашнього виготовлення, брудні продукти, пошкодження фруктів личинками комах;
  • 0,348 тонн інших харчових продуктів –– з причин торгівлі без дозволу державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (фарш домашнього виготовлення), відсутності документів, які б підтвердили походження, якість та безпеку, супровідних ветеринарних документів (сало, напівфабрикати, м’ясо, тощо), неякісної органолептики зерна (запах нафтопродуктів), рослинної олії (підвищена кислотність, запах нафтопродуктів).

За всіма випадками виявлення, підтвердження ураження хворобами м’яса туш сільськогосподарської тварини службою області проведено організаційні заходи (своєчасне повідомлення, проведення відповідних розслідувань, профілактичних, діагностичних, дезінфекційних, дегельмінтизаційних робіт, тощо) з метою недопущення їх розповсюдження.

Шановні споживачі! Не купуйте продукти харчування невідомого походження та в місцях стихійної торгівлі. Продукція на стихійних ринках може загрожувати здоров’ю, адже не проходить ветеринарно – санітарної експертизи. Під час купівлі продукції на ринках вимагайте експертний висновок лабораторії, якщо купуєте в крамниці - супутні документи, які підтверджують безпечність цієї продукції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux