На Волині з гризунами борються біологічними методами
опубліковано 15 грудня 2021 року о 10:03

Більше півтисячі господарств Волині різних форм власності щороку для знищення гризунів використовують препарат «Бактоцид», який виготовляють спеціалісти ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія».

Виробництво цього біологічного препарату для боротьби з мишоподібними гризунами в області розпочалося 1990 року. (Річний звіт про роботу Волинської обласної виробничої біолабораторвї за 1990 рік, Луцьк.- 34С) . Препарат мав назву бактороденцид і виготовлявся за методиками провідних науково-дослідних установ того часу.

2018 року ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» зареєструвала біологічний препарат «Бактоцид» і має пакет юридичних документів на його виготовлення. Протягом 2018-2020 рр щорічно виготовляли по 15-20 тонн «Бактоциду». Ефективність препарату сягає 75-90%.

Основа препарату – зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями Salmonella enteritidis var. Issatscenko штам ВХ-17, які спричиняють епізоотію (мишачий тиф) серед мишоподібних гризунів. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 5-14 днів. Висока біологічна ефективність препарату пояснюється насамперед тим, що знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин.

«Бактоцид» застосовують для знищення миші домової, миші курганцевої, миші лісової, миші крихітки, полівки звичайної, полівки східноєвропейської, полівки-економки тощо на посівах сільськогосподарських культур, сінокосах, пасовищах, садах, лісосмугах, узбіччях доріг, фермах, у складських приміщеннях, а також у місцях, де застосування хімічних приманок небезпечне. Препарат «Бактоцид» безпечний для людей та довкілля, нешкідливий для свійських тварин і птиці.

Боротьбу з гризунами проводять в осінній, зимовий та ранньовесняний період при температурі повітря від +100С до -250С.


Наразі, згідно з висновками обстежень спеціалістів Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області та ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія», в сільськогосподарських угіддях області продовжується заселення мишоподібних гризунів. Майже на половині обстежених площ посівів озимих культур їх чисельність сягає до 3 колоній на гектар (колонія – окрема ізольована група заселених нір). Це означає що спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно обстежувати посіви і при заселенні гризунами 3 і більше колоній проводити регулювання їх чисельності. На полях багаторічних трав чисельність гризунів становить 3-6 колоній /га, а за такої максимальної чисельності згаданих шкідників вже необхідно проводити захисні заходи. Осередково чисельність мишоподібних гризунів є ще вищою, а в овочевих агроценозах окремих одноосібних селянських господарств миші пошкоджували капусту броколі, що зустрічається рідко.

Дослідниками підраховано, що за чисельності 10 жилих колоній /га втрати зерна можуть сягати 7,2%, за вищої –до 18%, за масового розмноження гризунів – 30-40%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux