На Вінниччині фахівці Держпродспоживслужби встановили порушення у формуванні цін при реалізації лікарських засобів
опубліковано 02 лютого 2021 року о 12:23

У зв’язку із внесенням змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 17 березня 2020 року №530-ІХ, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області на виконання Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2021 рік розпочало перевірки вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Зокрема, в січні 2021 року проведено планову перевірку приватного підприємства "Гранфарм" у м. Калинівка щодо дотримання ним вимог при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін на лікарські засоби.

Вказаною перевіркою встановлено факти реалізації підприємством "Гранфарм" окремих лікарських засобів з порушенням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року №955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби", а саме - вказане підприємство при відпуску лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів, застосовувало роздрібні надбавки в розмірах, які перевищували визначені згаданою Постановою №955, що призвело до отримання необґрунтованої виручки на загальну суму 2,1 тисяч гривень.

Для прикладу: ПП "Гранфарм" реалізувало споживачам лікарський засіб Бісопрол таблетки 10 мл №50 (виробництва ПАТ "Фармак") по ціні 50,00 гривень з торгівельною націнкою 78,2 відсотки. При застосуванні 15 відсотків націнки, як це передбачено законодавством, ціна реалізації становила би 32,27 гривень. Внаслідок завищення торгівельної націнки, ПП "Гранфарм" необґрунтовано отримало виручку на загальну суму 17,73 гривень за одну упаковку.

За результатами перевірки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області до приватного підприємства "Гранфарм" застосовано адміністративно-господарські санкції на суму майже 4,2 тисячі гривень та керівника підприємства притягнено до адміністративної відповідальності згідно ст. 165-2 КУпАП у вигляді штрафу на суму 2,6 тисячі гривень.

По наслідках перевірки ПП "Гранфарм" надано припис про усунення порушень державної дисципліни цін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux