На території Харківської області проводяться заходи із запобігання виникненню та розповсюдженню захворювання на вірусний гепатит А серед населення
опубліковано 02 липня 2024 року о 15:44

З метою забезпечення виконання  протокольного рішення від 22.11.2023 №10 позачергового засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області, відповідно до затвердженого «Комплексного плану заходів щодо недопущення виникнення епідеміологічних ускладнень з вірусного гепатиту A в Харківській області», Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області посилило державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання населення Харківської області.

Мета – запобігти виникненню та поширенню інфекційних хвороб людей, виникненню і розповсюдженню захворювання на вірусний гепатит A серед населення.

З початку 2024 року, станом на 01.07.2024, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проведено комісійні обстеження 88 об’єктів централізованого водопостачання та 278 об’єктів нецентралізованого питного водопостачання населення.

Порушення виявлені на 88 (100%) об’єктах централізованого водопостачання та на 277 (99,6%) об’єктах децентралізованого питного водопостачання населення.

За результатами проведених комісійних обстежень надано 3 приписи про усунення виявлених порушень, направлено 300 листів з відповідними пропозиціями суб’єктам водопостачання. На теперішній час виконано вимоги 1 припису та 99 листів з відповідними пропозиціями щодо усунення виявлених порушень, контроль за виконанням інших триває.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області було ініційовано та взято участь у проведенні 27 засідань місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з питань запобігання виникненню і розповсюдженню захворювання на вірусний гепатит A серед населення, забезпечення населення якісним питним водопостачанням, за результатами яких були прийняті відповідні рішення.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з керівниками закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі всіх форм власності про необхідність посилення протиепідемічних заходів для недопущення виникнення захворювання на вірусний гепатит A. Щоб забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя на території громад Харківської області, попередити виникнення серед населення області спалахів інфекційних та неінфекційних захворювань, що передаються водним шляхом, розміщено 92 публікацій («Про заходи з профілактики вірусного гепатиту A», «Про заходи з профілактики холери», «Рекомендації у випадку відсутності централізованого водопостачання», «Санітарні вимоги щодо влаштування колодязів», «Весняний паводок: профілактика інфекційних захворювань», «Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення» та ін.) на сайтах органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та в соціальних мережах.

Інформація про виникнення і розповсюдження захворювання на вірусний гепатит A серед населення від закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, органів виконавчої влади до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області протягом листопада 2023 року – червня 2024 року не надходила.

Проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню інфекційних хвороб людей, локалізації та ліквідації спалахів та епідемій на території Харківської області в умовах воєнного стану триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux