На Тернопільщині державні фітосанітарні інспектори продовжують перевірку фітосанітарного стану лісових насаджень
опубліковано 23 липня 2024 року о 11:54

У вегетаційний період 2024 року у лісових насадженнях Тернопільської області триває фітосанітарний моніторинг на виявлення таких небезпечних карантинних організмів, які відсутні на території України, як: великий модриновий короїд (Ips subelongatus), азіатський вусач (Anoplophora glabripennis), китайський вусач (Anoplophora chinensis), вусач мінливий (Monochamus alternatus), вузькозлатка ясенева смарагдова (Agrilus planipennis Fairmairе), вузькозлатка бронзова березова (Agrilus anxius Gory), східно-американський похідний шовкопряд (Malacosoma americanum).

Фітосанітарний моніторинг проводять спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, державні фітосанітарні інспектори.

Фітосанітарний моніторинг на виявлення цих небезпечних регульованих шкідливих організмів проводиться за допомогою феромонних пасток.

Феромонний моніторинг за останні десятиріччя став основним і найбільш рентабельним способом вчасного виявлення шкідників у порівняні з візуальними обстеженнями. Однією з переваг феромонних пасток є вчасність виявлення карантинних шкідників. Синтетичні феромони, які є складовою пастки, є абсолютно безпечні для людей, комах – запилювачів рослин, тварин. Вони не забруднюють навколишнє середовище та є екологічно безпечними. Феромони неотруйні, під впливом сонячного світла і вологості поступово розкладаються, тому не накопичуються у навколишньому середовищі.

Під час спостереження за феромонними пастками, державні фітосанітарні інспектори проводять виборки з пасток – виловлені ентомологічні види, які направляють до ДУ «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» для проведення фітосанітарної експертизи. За результатами фітосанітарної експертизи карантинних видів ентомологічних шкідників лісових насаджень не виявлено.

Вкотре звертаємо увагу туристів, грибників та інших відвідувачів лісу не пошкоджувати і не знищувати пастки у випадку їх виявлення.


Довідково:

Великий модриновий короїд (Ips subelongatus) – важається найбільш небезпечним шкідником модрини. Також пошкоджує деякі види родів ялиця, ялина, сосна. Личинки, живлячись в лубі, опоясують стовбури дерев, тим самим сприяючи їхній загибелі. Є переносниками різних грибкових хвороб. Характерною ознакою присутності шкідника є витікання смоли з отворів (місць входу імаго в кору), а також системи галерей. За сильного заселення, крона рідшає, хвоя набуває жовтогарячого забарвлення, окремі гілки в’януть і засихають.

Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis) - на стадії личинок і імаго пошкоджує понад 50 видів листяних порід дерев. Найбільш бажаними кормовими рослинами є клен (гостролистий, червоний, цукровий, сріблястий, псевдоплатановий), в’яз, тополя, верба, каштан кінський, шовковиця. Уражаються також свіжозрубані дерева і колоди. Шкодять як дорослі комахи, так і личинки. Імаго живиться корою і листям дерев, викликаючи значні пошкодження молодих пагонів та спричиняють їх загибель. Основної шкоди завдають личинки, які прогризають ходи (від 10 до 30 см) всередині стовбура і гілок. Місця вильоту жуків (льотні отвори) можна знайти на стовбурах, гілках і на поверхнево розташованих коренях. Льотні отвори широкі, круглі, діаметром 9-11 мм.

Китайський вусач (Anoplophora chinensis) - вважається найбільшим руйнівним шкідником фруктових та декоративних дерев. Основні його рослини-живителі – яблуня, тополя, верба, клен, вільха, береза, каштан, бук, ясен, горіх, груша, слива, дуб, малина, троянда, шипшина та багато інших дерев та чагарників різного віку. Жук є достатньо великим за розміром, від 19 до 40 мм завдовжки, блискучо-чорного кольору з білими плямами неправильної форми на кожному з надкрил. Найбільш характерною ознакою присутності китайського вусача є круглі льотні отвори, що знаходяться на коренях, або стовбурі дерева на висоті приблизно 70 см над поверхнею ґрунту.

Вусач мінливий (Monochamus alternatus) - суттєво пошкоджуює види з родів: ялиця, ялина, сосна, модрина, кедр. Личинки шкідника розвиваються у колодах дерев хвойних порід, які тривалий час знаходяться в лісі, завдаючи значних економічних втрат, прокладають ходи в деревині, внаслідок чого вона втрачає свою економічну цінність. Але основна шкідливість вусачів полягає у здатності переносити соснову стовбурову нематоду. Один жук може бути носієм до 300000 нематод.

Вузькозлатка ясенева смарагдова (Agrilus planipennis Fairmairе). Рослини-господарі, в основному, - ясен, деякі види в’язів, горіха. Також пошкоджує інші листяні породи дерев: тополю, осику, клен, березу, вільху, дуб, граб, липу. У заселених вузькозлаткою дерева, зазвичай, мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. На третій рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Імаго має смарагдово-зелене забарвлення із золотистим, бронзуватим або фіолетовим блиском. Довжина тіла від 7,5 до 15,0 мм.

Вузькозлатка бронзова березова (Agrilus anxius Gory) - рослинами-господарями є всі види роду берези. Основними ознаками присутності шкідника є: D-подібні льотні отвори імаго шириною да 5 мм; специфічна сітка ходів личинок під корою; на деревах зів’яле і пожовкле листя, передчасне опадання листя, засохлі гілки, пригніченість і загибель дерев; виділяється живиця ржавого кольору, з’являються плями на корі ржавого кольору, а також виникають нарости та здуття кори.

Східно-американський похідний шовкопряд (Malacosoma americanum) – шкідник мешкає на ділянках з високою вологістю, на порослих лісом місцях, гирлах річок, болотистих низинах. Гусениці будують загальне павутинне гніздо в розвилці гілок, обідаючи листя навколо. Стовбур і гілки сильно пошкодженого дерева іноді бувають майже суцільно вкриті павутиною.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux