На Тернопільщині підбили підсумки роботи служби ветеринарної медицини області за І півріччя 2020 року
опубліковано 03 серпня 2020 року о 10:24

30 липня, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, у режимі онлайн провели семінар-нараду на тему: «Підсумки роботи служби ветеринарної медицини області за І півріччя 2020 року та плани і перспективи на ІІ півріччя», у якій взяли участь начальники районних  управлінь Головного  управління, начальники  державних лікарень ветеринарної медицини (далі-ДЛВМ), спеціалісти районних управлінь та ДЛВМ, які відповідають за протиепізоотичну роботу в районах, керівники державних лабораторій Держпродспоживслужби, перший заступник начальника Головного управління і фахівці відділу організації протиепізоотичної роботи.

     У семінарі-нараді також взяв участь керівник Тернопільської філії  ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

    Перший заступник начальника Головного управління Володимир Богоніс, відкривши семінар-нараду, розповів про непрості умови, в яких довелося працювати фахівцям протягом І півріччя 2020 року, а також зауважив, що Служба успішно впоралася із більшістю поставлених завдань.

Зокрема він наголосив, що в області було забезпечено стабільне епізоотичне благополуччя, здійснювався державний інспекторський контроль та нагляд на підконтрольних об’єктах і було забезпечено проведення ветеринарно-санітарної експертизи  при відновленні роботи ринків.

Разом з тим, Володимир Богоніс згадав і про  недоліки, які були допущені  в роботі, зокрема, у виконанні дохідної частини спеціального фонду Державного бюджету і перелічив установи, які допустили найбільше недовиконання, назвав системні порушення, допущені при видачі ветеринарних документів, порушив питання виконавської дисципліни.

    Начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Марків охарактеризував епізоотичну ситуацію в області за І півріччя 2020 року і навів перелік захворювань, які реєструвались в області за цей період.

Він наголосив, що найбільш небезпечною хворобою була африканська чума свиней, що виникла у свиногосподарстві фізичної особи-підприємця у Кременецькому районі, проте відзначив, що спільними зусиллями спеціалістів Кременецької РДЛВМ та Головного управління неблагополучний пункт було оздоровлено. Відзначив  покращення епізоотичної ситуації в області  щодо сказу, проте застеріг, що у наступному півріччі вона може погіршитись, оскільки в державі не проводилась весняна пероральна імунізація лисиць.

Характеризуючи виконання плану протиепізоотичних заходів, доповідач назвав райони, служби, які допустили безпідставне його недовиконання. Він довів учасникам накази і листи, які надходили з Держпродспоживслужби України та наголосив на вчасності подання інформації на їх виконання.

     Також представники Відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби області розповіли про стан функціонування в області єдиної інформаційної системи з проведення протиепізоотичних заходів і перелічив райони, в яких служби ветмедицини  незадовільно впроваджують дану систему. Учасникам заходу було нагадано про порядок видачі ветеринарно-санітарних паспортів на пасіки, обстеження та відбір біоматеріалу для лабораторних  досліджень. Вказано на контроль за  зберіганням і використанням біопрепаратів та деззасобів, отриманих за кошти Державного бюджету.

     Заступник директора ТРДЛ Держпродспоживслужби Сергій Червінський доповів про стан діагностичної роботи за І півріччя. Він розповів про недоліки у питанні оформлення супровідних при відправці біоматеріалу в лабораторії, висвітлив стан виконання  програми з профілактики та боротьби з сальмонельозом, наголосив на відборі патматеріалу і лабораторному контролі за епізоотичною ситуацією щодо туберкульозу та губкоподібної енцефалопатії. 

       Керівник Тернопільської філії  ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Борис Федорків охарактеризував ситуацію в області щодо ідентифікації і реєстрації тварин, вказавши на потребу проведення інвентаризації фактичної кількості тварин, відносно тих, що числяться в реєстрі та внесення у «сірий список» тих, які вибули з господарств.

      Закриваючи семінар-нараду, Володимир Богоніс закликав учасників  посилити роботу у ІІ півріччі 2020 року.



                                                              



    

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux