На Полтавщині завершилась кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
опубліковано 30 жовтня 2023 року о 17:21

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб в Україні на 2023 рік Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області отримано, за рахунок коштів державного бюджету, вакцину для проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, що спрямована на запобігання поширення сказу серед диких м’ясоїдних тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника цієї хвороби. Завдяки їй у багатьох країнах Європи в кінці минулого століття вдалося повністю позбутися цього захворювання.

З 16 жовтня 2023 року на території мисливських угідь всіх форм власності Полтавської області, а це понад 15 тисяч км2, проведено ручне розкладання 388 тисяч 320 доз пероральної вакцини «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м. Бровари.

Фахівцями державної служби ветеринарної медицини області спільно з користувачами мисливських угідь здійснюється контроль споживання вакцини на контрольних ділянках (4,8,15 доба). На 4 добу у Кременчуцькому районі зафіксовано 12 % поїдання вакцини, у Миргородському – 48 %, у Лубенському – 20 % та Полтавському – 48%.

Площа для проведення даного заходу попередньо була узгоджена з військовими, поліцією, екологами та затверджена рішеннями Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при 4-х районних військових адміністраціях.

Відповідно до Методичних рекомендацій по плануванню, організації та проведення пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу, схвалених Науково – методичною радою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, через місяць після закінчення даного заходу користувачам мисливських угідь необхідно провести відстріл лисиці червоної для проведення лабораторного контролю за ефективністю здійснення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин в Полтавській області.

Задля  збереження сталого епізоотичного благополуччя фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області постійно проводиться вакцинація диких, сільськогосподарських та домашніх тварин проти сказу. Систематичне проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин знизить, а в подальшому дасть можливість забезпечити звільнення території України від сказу. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux