У Головному управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області під головуванням начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Юлія Шимона відбулася нарада-навчання із державними інспекторами районів на тему: «Порядок проведення розслідувань фактів за системою швидкого повідомлення RASFF».
Насамперед Юлій Шимон ознайомив присутніх з «Методичними рекомендаціями щодо послідовних дій у випадку отримання інформаційного повідомлення швидкого повідомлення про харчові продукти та корми (системи RASFF)».
Більш детально роз’яснив деякі положення Методичних рекомендацій начальник відділу безпечності харчових продуктів Юрій Лазір. Він, зокрема, наголосив, що згідно з пунктом 9, у випадку отримання інформаційного повідомлення про харчові продукти та корми територіальний орган Держпродспоживслужби в області здійснює розслідування, при проведенні якого враховується інформація щодо:
- простежуваності, встановлення джерела невідповідності (небезпеки);
- встановлення повного обсягу партії, яка визнана небезпечною;
- ініціювання - процедури відклику небезпечної партії (за необхідності); дієвості впровадженої оператором рику системи НАССР;
- ведення обліку постачальників сировини;
- результатів вхідного контролю сировини для виробництва небезпечної партії;
- результатів лабораторного контролю готових харчових продуктів, визнаних небезпечними;
- результатів лабораторного контролю для цілей державного контролю в уповноважених акредитованих лабораторіях;
- наявності відповідних актів щодо подальшого поводження з харчовими продуктами, в яких виявлено невідповідність, що може спричинити шкідливий вплив на здоров’я людей або тварин;
- пояснення виробника щодо виявлених невідповідностей, які стали причиною термінового повідомлення системи RASFF.
На завершення районним державним інспекторам Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області доручили провести роз’яснювальну роботу серед операторів ринку харчових продуктів та кормів стосовно інформаційних повідомлень системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми.