На Миколаївщині Держпродспоживслужба зобов’язала комунальне підприємство повернути споживачам майже 40 тисяч гривень за послуги централізованого водопостачання та водовідведення
опубліковано 26 червня 2020 року о 13:18

У першому півріччі 2020 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області здійснили позапланову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, з питань дотримання ним вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

У ході позапланової перевірки встановлено, що комунальне підприємство при формуванні тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, встановлених наприкінці минулого року рішенням органу місцевого самоврядування, не врахувало змін у моделях договірних відносин, класифікації послуг, формування ціни тощо, які передбачені Законом України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Підприємство при розрахунках зазначених тарифів порушило вимоги Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

Так, при розрахунку вищезазначених тарифів суб’єктом господарювання розроблено річний план надання послуг без урахування фактичних обсягів реалізації послуг споживачам за останні п’ять років та завищено окремі статті витрат.

Крім того, до складу витрат на збут необґрунтовано включено витрати на пломбування розподільних вузлів обліку, які згідно з законодавством включаються до плати за абонентське обслуговування.

Встановлені позаплановою перевіркою порушення призвели до необґрунтованих нарахувань плати за надані послуги споживачам на суму 39,8 тис. гривень.

За результатами позапланової перевірки фахівці Головного управління винесли рішення про застосування до суб’єкта господарювання адміністративно-господарських санкцій та припис про усунення порушень вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, якими зобов’язано повернути споживачам зайво нараховану плату за надані послуги шляхом перерахунку у розмірі 39,8 тис. гривень.

Наразі, підприємство поінформувало Головне управління про виконання вимог припису, а саме про здійснення перерахунків плати споживачам за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у повному обсязі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux