На Кіровоградщині розпочався місячник захисних споруд цивільного захисту
опубліковано 10 квітня 2023 року о 16:22

Стан утримання фонду захисних споруд та заходи щодо проведення Місячника захисних споруд цивільного захисту обговорили на нараді під головуванням першого заступника начальника Кіровоградської ОВА Павла Конопка. Зокрема мова йшла про організацію укриттів для населення, дотримання безпечних умов перебування людей в укриттях, в тому числі в питаннях санітарії та гігієни. На це звернула увагу начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Олена Черненко.

Доповідач зазначила, що основний документ, який регламентує функціонування та облаштування захисних споруд цивільного захисту - Наказ МВС України від 09.07.2018 № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту», встановлює вимоги зокрема до утримання та експлуатації водопровідних, каналізаційних мереж, організації водозабезпечення та умов дотримання особистої гігієни людей, які будуть перебувати в укритті.

Так, у разі відсутності централізованих або локальних мереж водопостачання та водовідведення, необхідно забезпечити проведення дезінфекції та знезараження ємностей для питної та «технічної» води, а також виносної тари для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд).

Запаси води для господарсько-побутових потреб роблять із офіційних джерел водозабезпечення (централізовані мережі, колодязі, свердловини закладів, установ, підприємств). Вода повинна зберігатися в пластикових ємностях та мати напис «Для технічних потреб».

Для питних потреб найкраще використовувати очищену фасовану воду промислового виробництва, оскільки вона більш безпечна за своєю технологічною підготовкою, має тривалий термін зберігання. Питну вода з пунктів розливу, бюветів, колодязів необхідно зберігати в закритій тарі, не більше 24 годин при температурі +5-20 °C в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.

Ємності для зберігання води необхідно очищати від осаду, ретельно промивати та періодично дезінфікувати. Дезінфекція здійснюється відповідно до інструкцій засобів, що використовуються для обробки ємностей - об’ємним методом або обробкою стінок. Використовувати дозволено дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до вимог постанови Кабміну від 03 липня 2006 року № 908та бути дозволеними до використання МОЗ України для обробки води.

Після сигналу «Відбій повітряної тривоги» ємкості, які використовувалися, необхідно вимити та знезаразити. Забороняється заповнювати питною водою ємності із залишками питної води.

Стаціонарні сантехнічні або облаштовані прилади (біотуалет, виносні баки, відра тощо) прибираються відразу після сигналу «Відбій повітряної тривоги». Все приладдя повинно бути вимито та продезінфіковано і залишатися в чистому і справному стані. Також проводиться прибирання приміщень та ділянок, де встановлені баки для води або обладнаний санвузол.

Що стосується запасів харчових продуктів в укриттях, необхідно систематично слідкувати за термінами придатності до споживання та здійснювати їх оновлення (за необхідності). Протерміновані продукти харчування підлягають утилізації.

Якщо в наявності є продукти харчування, виготовлені власними силами небайдужих людей, зокрема консервація, необхідно передивитися банки. При виявленні банок з кришками, які вкрилися іржею, деформувалися, або якщо продукти змінили колір, вкрилися пліснявою, мають неприємний запах – таку продукцію необхідно прибрати та не допустити її споживання. Адже надважливим є питання попередження випадків харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій серед громадян.

Під час наради було прийнято рішення щодо впровадження заходів з приведення захисних споруд у належний стан, в тому числі стосовно знезараження місткостей для запасу питної води, перевірки справності систем водопостачання і водовідведення тощо. Це дозволить постійно підтримувати захисні споруди в готовності до їх використання за призначенням.

На фото -  начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Олена Черненко
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux