З метою забезпечення належного рівня державного контролю на підконтрольних об’єктах із забою тварин, розробки, обвалювання м’яса та на підприємствах з виготовлення м’ясної продукції спеціалісти Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області провели нараду з лікарями ветеринарної медицини, яким надано статус уповноважених осіб – офіційних ветеринарних лікарів щодо здійснення окремих заходів державного контролю на визначених потужностях (бійнях та м’ясопереробних підприємствах).
Учасники зустрічі розглянули питання щодо особливостей здійснення державного контролю на бійнях та м’ясопереробних підприємствах, контролю за дотриманням правил карантинування і термінів передзабійної витримки тварин, проведення у повному обсязі ветеринарно-санітарної експертизи сировини відповідно до порядку, визначеного Правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів. Мова також йшла про проведення трихінелоскопії, клеймування туш відповідно до Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м'яса, відбір зразків продукції для ветеринарно-санітарних досліджень у державних лабораторіях ветеринарної медицини тощо.
Зазначимо, що протягом 2022 року на бійнях та м’ясопереробних підприємствах Кропивницького району забито сільськогосподарських тварин:
За результатами післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи туш було виявлено 15 511 випадків незаразних хвороб у свиней, 231 випадок захворювання на фасціольоз великої рогатої худоби, 350 випадків захворювання на дикроцеліоз. За результатами на технічну утилізацію направили 16 522 тонни сировини.
Постійний державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за заготівлею, забоєм, переробкою, зберіганням та реалізацією тварин та продукції тваринного походження на території Кропивницького району здійснюють 8 офіційних ветеринарних лікарів та спеціалістів державних установ ветеринарної медицини.