На Кіровоградщині відбулись командно-штабні навчання з питань ліквідації спалаху африканської чуми свиней
опубліковано 19 жовтня 2023 року о 11:00

Фахівці Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини та Олександрійської міжрайонної лабораторії Держпродспоживслужби провели тренінг щодо готовності реагування на випадок африканської чуми свиней (АЧС). Штабне тренування пройшло за ініціативи голови Олександрійської РДА Ольги Коріненко та за участі керівництва Петрівської селищної ради, представників ДСНС та Нацполіції в районі. До заходу долучився начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Кіровоградщини Руслан Крайносвіт.

Метою проведення штабних навчань з практичним відпрацюванням щодо ліквідації надзвичайної ситуації – спалаху АЧС - було налагодження дій усіх органів та сил цивільного захисту, посилення готовності до реагування та підвищення обізнаності усіх служб щодо АЧС.

Відповідно до оголошеної ввідної, в одному з приватних сільськогосподарських підприємств Петрівської селищної ради розпочалося захворювання та падіж свиней з клінічними ознаками синюшність черева, підгрудка, вух, температура тіла понад 40 градусів, парез задніх кінцівок, втрата апетиту тощо.

«Під час відпрацювання умовної ситуації – підозри захворювання на АЧС фахівці Держпродспоживслужби області в межах компетенції організували першочергові заходи, а саме: виїзд ветеринарних фахівців на місце утримання свинопоголів’я, відбір патологічного матеріалу для дослідження та лабораторного встановлення діагнозу африканська чума свиней. Після підтвердження діагнозу терміново скликали засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої визначили межі епізоотичного вогнища, зон захисту та спостереження (нагляду), затвердили план дій щодо локалізацїі та ліквідації спалаху АЧС», - зазначив начальник Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби в області Олександр Сіленко.

Він додав, що для ліквідації наслідків вірусної хвороби залучалася уся необхідна техніка: оглушувачі для тварин, апарати Шилова, а також дезінфекційна техніка – ранцеві оприскувачі для обробки транспорту на карантинному посту та термомеханічний генератор гарячого туману для проведення дезінфекції в приміщеннях, де утримувалися хворі тварини.

Керівник Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини Станіслав Лум’яник підкреслив, що африканська чума свиней є надзвичайно загрозливою для епізоотичного стану, адже хвороба поширюється надзвичайно швидко, лікування від неї не існує. Отож основним завданням ветеринарних фахівців у випадку спалаху АЧС є локалізація вірусу та проведення дезінфекційних заходів з метою недопущення поширення захворювання.

«Вперше на території Олександрійського району АЧС зафіксували в 2016 році в с. Войнівка, останній випадок в районі стався у вересні 2023 в с. Подорожнє. Тоді умертвлінню безкровним методом та спалюванню підлягали 540 свиней, які утримувалися в господарстві», - поінформував доповідач.

Присутній під час штабного навчання начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Кіровоградщини Руслан Крайносвіт розповів, що випадки захворювання на території області реєструють фактично кожного року. Спалахи трапляються як у приватному секторі, та і в фермерських господарствах. Наразі ситуація з кількістю спалахів АЧС дещо погіршилася - з початку поточного року в області зафіксовано вже 4 випадки.

«Основним фактором виникнення хвороби було нехтування правилами біобезпеки з боку власників свинопоголів’я. Це порушення умов утримання свиней, недотримання закритого режиму в роботі свиногосподарств та безконтрольне переміщення свиней з інших господарств чи регіонів», - наголосив Руслан Крайносвіт.

Проведення такого навчання з практичним відпрацюванням було вкрай актуальним, враховуючи значне збільшення кількості випадків АЧС, зафіксованих в області протягом 2023 року.

Злагоджена робота показала, що фахівці готові вживати необхідні заходи реагування та ліквідації негативних наслідків у разі виникнення ситуацій надзвичайного характеру, що можуть нести загрозу техногенній та екологічній безпеці, епізоотичному стану.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux