Навесні та влітку зазвичай спостерігається збільшення випадків харчових отруєнь, у тому числі й небезпечної гострої токсикоінфекції – ботулізму.
Нещодавно до комунального підприємства «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня Полтавської обласної ради» потрапила жителька м.Світловодськ Кіровоградської області з підозрою на ботулізм. Наразі потерпіла проходить лікування в медичному закладі. Також проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування даного випадку. Попередньо захворювання пов’язують із вживанням риби в’яленої, придбаною на ринку у сирому вигляді та приготовленою власноруч в домашніх умовах.
Найчастіше захворювання на ботулізм виникає через вживання грибних, м’ясних, рибних, рідше – овочевих консерв, особливо домашнього приготування. Небезпеку становить і споживання копченої, в’яленої риби або ж м’ясної продукції з недотриманою технологією приготування.
Чому так відбувається?
Збудник захворювання анаеробний, активно розмножується за відсутності кисню. Він виділяє ботулотоксин, який і провокує виникнення ботулізму. Токсин стійкий до заморожування, сушіння чи сольових розчинів. Автоклавування продукції може знищити збудник, але за умови дотриманням правильних температурних вимог та часу приготування.
Варто зазначити, що поширюватись токсин може не на весь продукт, а тому й виникають випадки, що серед людей, які вживали їжу отруїлись не всі.
Небезпека ботулізму
Симптоми хвороби найчастіше виникають від 2 годин до декількох діб. Короткий інкубаційний період вказує на важкість захворювання. На відміну від харчового отруєння для ботулізму характерним є відсутність значного підвищення температури (ознобу). Серед симптоматики ботулізму виділяють:
За важкого перебігу захворювання виникає ураження м’язів, дихальна недостатність та, як наслідок, смерть.
Важливо звернутися за медичною допомогою при появі перших симптомів, адже від кількості токсину, який потрапив до організму залежить перебіг хвороби та успішність лікування.
У будь-якому випадку хворого госпіталізують, призначають відповідне лікування та вводять протиботуліничну сироватку (найефективніша при введені в найближчі 72 години після проявів симптомів).
Профілактика ботулізму