На Кіровоградщині зафіксовано випадок ботулізму
опубліковано 02 грудня 2022 року о 11:43

Другий з початку 2022 року випадок захворювання на ботулізм зареєстровано на Кіровоградщині у 27-річного мешканця Заваллівської територіальної громади Голованівського району. Постраждалий пов’язує виникнення свого захворювання з вживанням 16 листопада 2022 року риби холодного копчення (товстолоба) домашнього приготування. Рибою пригостили батьків постраждалого їх знайомі із Київської області, які приготували рибу холодного копчення (товстолоба) самостійно в домашніх умовах. Після вживання зазначеного харчового продукту за дві доби у постраждалого з’явилися скарги на погіршення зору, порушення шлунково-кишкового тракту. Постраждалий не звернувся за медичною допомогою до закладу охорони здоров’я, а лікувався самостійно. 28 листопада 2022 року зі скаргами на двоїння в очах, сильно виражену сухість у роті, біль у животі потерпілий звернувся за медичною допомогою до поліклінічного відділення КНП «Центральна міська лікарня» Гайворонської міської ради, де постраждалого госпіталізували.

Наразі чоловік у стані середньої важкості перебуває на лікуванні в одній з лікарень м. Києва. Разом з постраждалим товстолоб холодного копчення вживали ще 4 члени родини, симптоми захворювання у них відсутні.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з постраждалим та членами родини, сусідами, старостою села проведено бесіду про захворювання ботулізму та з питань його профілактики. Старості села надано для розповсюдження пам’ятки із профілактики ботулізму серед населення.

По Україні спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби за 10 місяців 2022 року взяли участь у розслідуванні 60 випадків ботулізму з 66 постраждалими, серед яких 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби – тараньки, придбаної з рук в місці стихійної торгівлі. Серед всіх випадків ботулізму з початку введення воєнного стану зареєстровано 56 випадків, з 61 постраждалим, 2 хворих померло.

        За 10 місяців 2021 року було взято участь у розслідуванні 62 випадків захворювання на ботулізм з 66 постраждалими, серед яких померло 9 хворих.

        За результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 27 випадків з 32 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 20 випадків з 23 постраждалими, овочеві консерви - 5 випадків з 6 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 1 випадок з 1 постраждалим пов’язаний із вживанням м’ясної консерви невстановленого виробника, 21 випадок (22 постраждалих) пов’язані із в’яленою, жареною рибою (серед яких 16 випадків з 17 постраждалими – домашнього виготовлення, 4 – придбано в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux