На Дніпропетровщині відбувся брифінг фахівчинь Держпродспоживслужби щодо ситуації з гострими кишковими інфекціями на Дніпропетровщині
опубліковано 18 липня 2024 року о 14:00

Умедіацентрі Дніпропетровської обласної військової адміністрації відбувся брифінг щодо ситуації з гострими кишковими інфекціями на Дніпропетровщині. У брифінгу взяли участь завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко та головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

За пів року в регіоні зареєстровано дві тисячі випадків захворювань на гострі кишкові інфекції, зокрема 168 випадків ротавірусного ентериту та 175 випадків сальмонельозу. Серед захворілих осіб 60 % - діти до 17 років.

Звісно, що підвищення температури повітря, літня спека сприяють швидшому розмноженню збудників кишкових інфекцій.

За минулий тиждень усього за попередніми діагнозами в області зареєстровано 177 випадків гострих кишкових інфекцій (на 12,7% більше за попередній тиждень), що пов’язано з прогнозованим сезонним зростанням.

Загалом щотижнево за медичною допомогою з симптомами кишкових інфекцій в середньому звертається 100-160 мешканців області.

Відповідно до постанови КМУ від 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення», при встановленні факту можливого зв’язку інфекційної хвороби чи харчового отруєння з об’єктами нагляду Держпродспоживслужби протягом 24 год заклади охорони здоров’я надсилають інформаційне повідомлення до територіального органу Держпродспоживслужби для вжиття комплексних санітарних та протиепідемічних заходів.

У поточному році до ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшли повідомлення щодо реєстрації 1 випадку отруєння дикорослими грибами та 5 випадків захворювання на ботулізм. Зареєстровано 2 спалахи захворювань на гострі кишкові інфекції та 2 епідускладнення – у результаті чого постраждала 21 людина (зокрема 19 дітей та 2 дорослих осіб).

За 2023 рік зареєстровано 2 спалахи захворювань на гострі кишкові інфекції та 2 епідускладнення (постраждало 24 особи, зокрема 9 дітей). Випадки захворювань пов’язані з діяльністю освітніх закладів та із закладами громадського харчування.

У квітні 2024 року зареєстровано спалах вірусної кишкової інфекції (норовірус) в одному з будинків матері та дитини м.Дніпра, постраждало 12 осіб, зокрема 11 дітей. У приватному дошкільному закладі м.Дніпра через ГКІ постраждало 2 дітей. У червні поточного року у дошкільному навчальному закладі м.Жовтих Вод на гостру кишкову інфекцію, викликану клостридіями, захворіло 3 дітей. Останній спалах гострої кишкової інфекції стався у м.Кривому Розі, постраждало 4 осіб (3 дітей, 1 доросла особа) через вживання у їжу курячих яєць, придбаних на стихійній торгівлі, забруднених сальмонелою.

У всіх випадках ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено санітарно-епідеміологічні розслідування та заходи з локалізації джерела інфекції та недопущення поширення збудників інфекції.

У випадку приватного закладу освіти паралельно з санітарно-епідеміологічним розслідуванням проведено інспектування у сфері безпечності харчових продуктів. За результатами перевірки виявлено не лише порушення санітарного законодавства, що, ймовірно, сприяли поширенню інфекції, але й ряд порушень щодо поводження з харчовими продуктами. Крім того, факти порушень підтверджені лабораторно. Тому ухвалено рішення про тимчасове припинення роботи закладу, проведено вилучення продукції невідомого походження, направлено припис та розпорядження із заходами щодо усунення виявлених порушень, накладено штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат та поінформовано ГУ Нацполіції.

Будь-які гострі кишкові інфекції та харчові отруєння не проходять безслідно, навіть при одужанні можуть залишитися хронічні прояви з боку шлунково-кишкового тракту. Найбільшу небезпеку становить ботулізм – смертельно небезпечне токсико-інфекційне захворювання. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Ботулізм супроводжується важким ураженням нервової системи. При несвоєчасному наданні медичної допомоги людина може померти. Крім того, у літній період найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, збудниками яких є віруси та бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишківника. Потрапляючи до травного тракту, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і, як наслідок, — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію організму, що може проявлятися у легкій, помірній та тяжкій формах. Перші симптоми отруєння виникають протягом 2-6 годин після потрапляння до шлунку неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.

Основними причинами виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.

 З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи:

  • не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої доброякісності, з вичерпаними термінами споживання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі; купувати продукти харчування у стаціонарних торговельних мережах;
  • дотримуватися правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та перед її вживанням, обов'язково мити руки після відвідування туалету;
  • дотримуватися технології приготування, належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви вживати відразу, їхнє зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • відмовитися від споживання багатокомпонентних страв з подрібненого м’яса та риби, салатів з майонезом, що одночасно містять овочі та рибу або овочі та м’ясо; не вживати кремові вироби, паштети, зельці, холодці тощо; не брати з собою у подорож чи на відпочинок на природі швидкопсувні продукти;
  • не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання після кип’ятіння або питну бутильовану промислового виготовлення.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux