На Чернігівщині виявлено нове вогнище амброзії полинолистої
опубліковано 05 вересня 2024 року о 11:15

Державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області в серпні 2024 року було проведено обстеження посівів кукурудзи з метою встановлення їх фітосанітарного стану та відповідності Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки. Під час проведення обстеження на полі ПРИВАТНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА АГРОФІРМИ "ВІДРОДЖЕННЯ" № 570105, що розташоване в селі Липове Талалаївської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області виявлено вогнище агресивного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia (L.)) на площі 27,2 га.

За результатами фітосанітарної експертизи Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» наявність амброзії полинолистої підтверджено.

Відповідно до Закону України «Про карантин рослин» розпочато процедуру запровадження карантинного режиму.

У вогнищах амброзії застосовується комплекс локалізаційно- ліквідаційних заходів силами та за рахунок землевласників (землекористувачів).

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – бур’ян, що завдає великої шкоди сільськогосподарським культурам, здоров’ю людей та тварин, а також навколишньому природньому середовищу, суттєво знижує родючість земель, погіршує ефективність виробництва, зменшує продуктивність сіножатей і пасовищ, а також змінює склад та структуру місцевих фітоценозів.

Амброзія є серйозним конкурентом сільськогосподарських рослин за вологу, світло, поживні речовини та життєвий простір. За середньої густоти стояння амброзія споживає з 1 гектара до 2000 тон води,  що відповідає 200 міліметрам опадів, виносить з ґрунту поживні речовини в кількості: 135 кілограмів азоту, 40 кілограмів фосфору та 150 кілограмів калію. За сприятливих умов амброзія полинолиста досягає до 2-х метрів висоти, щільність сходів може становити до 5-7 тисяч на квадратний метр, а фітомаса – до 10 тон з гектара. Внаслідок надмірного висушування та виснаження ґрунту (коренева система бур’яну проникає в землю на глибину до 4 м), значно знижується урожайність сільськогосподарських культур, а саме: сої - на 60%, соняшнику, картоплі, зернових та овочевих культур на – 40%, кукурудзи – на 35%, ріпаку – на 30%, цукрових буряків – на 18%.

Амброзія – один із найнебезпечніших в Україні бур’янів-алергенів. У період цвітіння амброзії (серпень-вересень) у значної кількості населення спостерігається алергічне захворювання, яке практично не піддається лікуванню – амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у очі, ніс, бронхи, викликає почервоніння і свербіж очей, сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, спричиняє свербіж, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до нападів бронхіальної астми, а іноді і летальності. До того ж амброзії полинолистій властивий кумулятивний ефект, коли шкідлива дія на організм накопичується: на початку контактування з рослиною можна не відчути її негативного впливу, а згодом алергічна реакція проявиться в значній мірі.

Амброзія синтезує хлорогенову, ізохлорогенову та кавову кислоти, а також ефір глюкози, які пригнічують проростання і розвиток багатьох інших рослин. Амброзія здатна заглушити та витіснити не тільки культурні, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки, змінюючи склад та структуру місцевих фітоценозів. Успішно витісняє гравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та інші рослини ландшафту.

У випадку виявлення амброзії необхідно терміново повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за телефоном (0462) 676772.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux