На Чернігівщині обговорено шляхи реалізації обласної програми щодо боротьби з амброзією полинолистою
опубліковано 21 лютого 2022 року о 11:13

18 лютого в режимі онлайн-конференції обговорено шляхи реалізації регіональної цільової програми боротьби з карантинним бур’яном - амброзією полинолистою, розрахованої на 2022-2026 роки.

Організований захід Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області для представників органів місцевої влади і територіальних громад Чернігівщини.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби Юрій Павлішен у своїй доповіді зазначив, що готуючи програму для широкого громадського обговорення та затвердження депутатами обласної ради, фахівці Управління фітосанітарної безпеки насамперед акцентували увагу на її важливості і для здоров’я людей, екології, і для економіки регіону.

«Амброзія полинолиста є карантинним організмом не тільки для України, а й для багатьох країн світу, - зазначив Юрій Павлішен, - засміченість її насінням партій зерна кукурудзи та соняшнику, насіннєвого матеріалу унеможливлює їх експорт, що в свою чергу призводить до втрати позитивних зовнішньоекономічних позицій держави».

Крім того, за словами керівника Держпродспоживслужби Чернігівщини, цей програмний документ покликаний забезпечити захист населення від виникнення алергічних захворювань, зниження негативного впливу на здоров’я людей і тварин, покращення екологічного стану навколишнього природного середовища, збереження родючості земель, покращення продуктивності сіножатей і пасовищ, збереження складу та структури місцевих фітоценозів тощо.

Виконання Програми проходитиме у два етапи. Фінансуватиметься вона з обласного бюджету і бюджетів територіальних громад (не більше 50% за рахунок коштів обласного бюджету і не менше 50% за рахунок коштів бюджетів територіальних громад).

Передбачається, що здійснення комплексу заходів на території області дасть можливість до кінця 2026 року зменшити площі зараження амброзією полинолистою до 50%, або на 1053,430 га у порівнянні з 2021 роком.

Безпосередньо з механізмом реалізації регіональної цільової програми боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою в Чернігівській області на 2022-2026 роки присутніх ознайомив директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації Олег Крапивний.

Організатори онлайн-наради відповіли на всі запитання, що виникли у представників територіальних громад під час спілкування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux