На Черкащині фахівці Держпродспоживслужби області провели 265 моніторингових відвідувань місць перебування переселенців
опубліковано 02 лютого 2023 року о 10:02

З початку введення воєнного стану Черкащина прихистила більше ста тисяч внутрішньо переміщених осіб з територій, де проводяться активні воєнні дії, з окупованих територій.

На виконання окремого доручення Черкаської обласної військової адміністрації фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, починаючи з березня 2022 р., здійснювали організаційні та практичні заходи для забезпечення стабільного санітарно-епідемічного благополуччя населення, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь у місцях розташування внутрішньо переміщених осіб. Під час обстежень місць проживання фахівці Держпродспоживслужби в області особливу увагу звертають на дотримання «Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», затверджених наказом МОЗ України від 10.03.2022
№ 458, наявності необхідних умов для зберігання харчових продуктів, приготування їжі тощо.

У рамках цієї роботи фахівцями Держпродспоживслужби області з початку впровадження воєнного стану проведено 265 моніторингових відвідувань місць перебування переселенців. Порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог виявлено у 23 відсотках випадків. Основні з них: недостатня площа житлових кімнат, з урахуванням кількості осіб, що в них проживають, відсутність окремих приміщень для ізоляції осіб з симптомами інфекційних захворювань, неналежні умови для дотримання правил особистої гігієни, самостійного приготування їжі, порушення мікроклімату, термінів та умов зберігання харчових продуктів, відсутність медичного забезпечення в окремих закладах. Також Головним управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області спільно з ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» організовано лабораторний контроль об’єктів зовнішнього середовища (питна вода, харчові продукти, гігієнічні змиви) та радіаційного фону.

За результатами обстежень відповідальним особам за організацію облаштування, створення  належних умов у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб були направлені пропозиції щодо усунення порушень, надані рекомендації щодо забезпечення відповідних санітарно-гігієнічних, протиепідемічних  вимог.

Ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, пов’язаних з місцями тимчасового перебування внутрішньо  переміщених осіб  не реєструвалось.

Держпродспоживслужба області у межах повноважень продовжує здійснювати необхідні профілактичні заходи відповідно до Плану заходів з дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб в Черкаській області, затвердженого відповідним розпорядженням Черкаської обласної військової адміністрації.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux